Inspo iz šume

Ponovo su popularne stolne lampe koje podsjećaju na oblik gljive

Autor: Žene.ba
Ponovo su popularne stolne lampe koje podsjećaju na oblik gljive
Foto: Instagram

Bezvremenski oblik male šumske kraljice teško je zamijeniti nečim novim pa ne čudi da je dizajnerima danas jednako poticajna inspiracija kao što je bila i prije više od sto godina.

Oblik gljive još je davnih dana inspirisao dizajnere, pogotovo one koji se bave rasvjetnim tijelima. Stolnu lampu koja oblikom podsjeća na kraljicu šume još je krajem devetnaestog stoljeća izradila draguljarska kuća Tiffany&Co, a kako se stilovi ciklički vraćaju u modu tako su i stolne lampe s ‘klobukom‘ ponovno in.

Zapravo bi se moglo reći da nikada i nisu izašle iz mode. Za novu generaciju dizajnera svjetiljke u obliku gljiva poželjan su predmet kojim mogu razigrati interijer i povezati ga s prirodom. A uvijek su rasprodani i neki dizajnerski klasici poput legendarne Panthella lampe koju je 1971. dizajnirao danski dizajner Verner Panton za tvrtku Louis Poulsen, ili staklene stolne lampe Mushroom Glass danske dizajnerice Sidse Werner koju je osamdesetih godina prošlog stoljeća izradila za tvrtku Holmegaard, a i danas oduševljava činjenicom da joj osim ‘klobuka‘, svijetli i stalak.

Kreativni dizajneri su tokom godina istraživali razne oblike inspirisane prirodom, a posebno su se izdvojile lampe oblikovane poput gljiva. Na tržištu danas možemo pronaći široku paletu takvih svjetiljki, koje su nadahnute raznolikošću oblika i boja gljiva - od simpatičnih i zaobljenih vrganja do vitkih pupavki i elegantnih, ali jednako opasnih crvenih muhara.

Jedna od najčarobnijih lampi inspirisanih ovim "ludim gljivama" je Alice Mushroom Lamp. Ova prenosiva lampa dolazi u nekoliko različitih veličina, opremljena je sa sedam rotirajućih svjetala koja se mogu fiksirati pritiskom na vrh sjene. Izrađena je od visokokvalitetnog drva jasena i matiranog stakla, te svojim oblikom i živopisnim bojama zaista odaje dojam kao da je izronila iz stranica priče "Alisa u zemlji čudesa".