bez stresa

Ako odgovorite na ovih pet pitanja, na posao ćete ići puno bolje volje

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Ići na posao visokomotiviran, spreman na sve izazove, a pritom bez stresa i pritiska, ponekad nam zvuči kao neki san, teško ostvariv.

Hladnije vrijeme dodatno oslabi naše dobro raspoloženje, pa kada alarm zazvoni rano ujutro i znamo da moramo ustati, odmah se smrknemo i nimalo se ne radujemo tome što ćemo sljedećih osam i više sati provesti na poslu.

Dakako, uvijek su tu i neki dodatni razlozi zbog kojih nam je nekad manje ugodno ići na posao, ali ako doista radimo ono što volimo, možemo si postaviti pet pitanja.

Psihoanalitičar s Harvarda Robert Waldinger kaže da je ovih pet pitanja ključno za veću ispunjenost na radnom mjestu, prenosi zadovoljna.hr

S kim od kolega najviše uživam na poslu i što kod njih najviše cijenim?

Dobra suradnja i podrška na poslu zaista su važni, a dobra prijateljica s posla zlata vrijedi. Podrobno razmislite o tome koji vam ljudi najviše pomažu, najviše cijene vašu pomoć i njihov vam osmijeh uvijek uljepša dan. I kada se prisjetite toga da će ta osoba ili osobe i danas biti tu, sve je lakše.

Što novo mogu naučiti svaki dan?

Svaki novi podatak, novo iskustvo, nova informacija ili dosjetka koju čujemo od kolega, sve je to razlog za pronalaženje motivacije i vraćanje osmijeha na lice. Svaki se dan dogodi nešto novo, nešto drugačije, naučimo kako se snalaziti u nekoj novoj situaciji, novom razgovoru i time gradimo sebe.

Ako imam sukob s kolegom, što mogu učiniti da ga ublažim?

Ako je razlog za nelagodniji odlazak na posao neki sukob ili nesporazum s kolegom ili nadređenim, nemojte se bojati i odgađati suočavanje, već priđite toj osobi i iskreno i otvoreno porazgovarajte.
Rezultat ne može biti gori od onoga kako se već osjećate. Kada to riješite, nestat će i grč koji vas muči.

Što mi nedostaje na poslu, a moglo bi me usrećiti?

Promjena nekih malih navika može napraviti veliku razliku. Ako ste dosad stalno nosili hranu od kuće, promijenite tu naviku i idite zajedno s kolegama po gablec. Možda je baš tih pola sata razgovora i druženja s njima ono što vam je trebalo da radni dan bude ispunjeniji i ljepši.

Postoji li netko od kolega koga bih želio bolje upoznati?

Naravno da nam ne mogu svi na poslu biti najbolji prijatelji, ali možda nekoga od kolega želimo bolje upoznati, ali ne usudimo se jer nam se ta osoba čini potpuno drukčijom od nas ili nas njezin stav zbunjuje. Budite otvoreniji i napraviti prvi korak, započnite neki neutralniji razgovor, ispipajte teren i krenite s pokojim pitanjem ili traženjem pomoći od te osobe.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba