Zimsku hladnoću obično dobijamo toplom odjećom. A da li znate da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju te raspoloženje.
Dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, potiče lučenje hemijskog spoja pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li supu obogaćenu chillijem, primijetit ćete da se pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.
Plodovi koji rastu sporije obično su topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove.
Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno i krompir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca te su se pokazale poprilično ljekovitima.
Idealnu namirnicu za zimu predstavljaju i svi orašasti plodovi.
Orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama.
Azra.ba