Hrana nam služi da utažimo glad i budemo siti, no neke namirnice čine baš suprotno čine nas još gladnijima. Postoji nekoliko namirnica koje bi trebalo izbjegavati ili barem jesti rjeđe jer one samo pospješuju apetit i tako podstiču debljanje.
Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se događaju u želucu, crijevima, mozgu, gušterači i krvotoku. Svima nam je poznat onaj osjećaj kada jedemo i jedemo ali se nikako ne možemo zasititi. Ako krećete na dijetu ili se jednostavno ne želite prejedati i nakon obilnog ručka žudite još za kolačem ili sladoledom, saznajte koju hranu treba da izbjegavate.
Pomfrit
Slasnim prženim krompirićima koji imaju gotovo kultni status među hranom malo ko može odoljeti. Ukusan su prilog mnogim jelima, a neki ih najradije grickaju same, najčešće uz dodatak kečapa. Ali, ovi ugljikohidrati puni škroba su namirnica koja će vas teško zasititi.
Bijela tjestenina
Zbog obrade u kojoj je lišena vlakana i nekih hranjivih sastojaka, bijela tjestenina je više slatka, ali i manje zdrava hrana. Ona spada u jednostavne ugljikohidrate koji uzrokuju povećanje nivoa glukoze u krvi, zbog čega ćete osjećati još veću glad.
Voćni jogurt
Jogurt je odličan izvor kalcijuma koji održava čvrstoću kostiju, ali ako pojedete onaj s ukusom jagode, breskve ili nekog drugog voća, u organizam ćete unijeti puno više šećera nego ovog vrijednog minerala. Zato radije kupite običan jogurt i sami dodajte voće ili orahe i dobićete obrok bogat vlaknima i zdravim masnoćama.
Hotdog
Hrenovka u tijestu je mnogima omiljeni brzi obrok, ali koliko god ugodan bio za nepce, toliko je neugodan za probavni sistem. Hotdog je krcat nitratima, konzervansima i natrijem, a kada organizam napunite neprirodnim sastojcima neće dugo biti zadovoljan i vrlo brzo će tražiti još.
Sokovi
Kupovni voćni sokovi sadrže sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da čaša soka može brzinski znatno povisiti nivo šećera u krvi, a onda je opet naglo spustiti, zbog čega ćete osjećati glad. Zbog toga će puno bolja zamjena kupovnom soku biti smoothie napravljen od svježeg voća, kojem možete dodati malo proteinskog praha ili maslaca od kikirikija, što će pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i učiniti vas sitijima.
Alkohol
Studija je pokazala da se nakon tri alkoholna pića nivo leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osjećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 odsto. Alkohol takođe može iscrpiti zalihe ugljikohidrata u tijelu, zbog čega nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu da nadoknadimo te izgubljene ugljikohidrate.
Vijesti.ba