Lifestyle

Znamo da volite spavati, ali iznenadili biste se koliko nam je sna stvarno potrebno!

Autor: Žene.ba
3643b3601ad87ee6a9181f2474dec43573e86f17_articlemain

Sve užurbaniji tempo života nerijetko rezultira nedostatkom sna te stresom zbog neodrađenih '8 sati' koji su nam toliko potrebni. Zvuči li vam ovo itekako poznato, napokon možete odahnuti i prestati sa živciranjem jer znanost tvrdi da nam je zapravo potrebno svega 6 sati sna.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji istraživali su stanovnike Namibije, Tanzanije i Bolivije, a koje su izabrali upravo zbog njihovih tradicionalnih načina života i prirodnijih navika spavanja. Više od 1000 dana pratili su njihove navike spavanja te bilježili zdravstveno stanje ispitanika, a rezultati dobiveni istraživanjem sve su nemalo iznenadili.

Naime, velika većina ispitanika spavala je manje od 7 sati dnevno. Da budemo precizniji, prosječan san trajao je 6 sati i 25 minuta, a što je znatno manje od količine sna za koju smo vjerovali da nam je prijeko potrebna. Osim što su ispitanici spavali manje, čini se kako su i zdraviji od nas. Unatoč, iz naše perspektive gledano, manjku sna, kod njih je pretilost znatno manje prisutna, kao i problemi s krvnim tlakom.

Dakle, imate li priliku svakog dana spavati 8 ili više sati, slobodno uživajte u toj privilegiji, no spavate li manje od toga, nemojte se više nikada ni sekunde nervirati oko toga. Jez znanost je potvrdila da je to i više no dovoljno!

Cosmopolitan.hr
© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba