Jednostavne promjene

Kako učiniti da vaš parfem traje duže? Ove greške trebate izbjegavati

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ako ste se ikada zapitali zašto vaš omiljeni parfem ne traje onoliko dugo koliko biste željeli, možda je vrijeme da preispitate svoje navike pri nanošenju. Možda zvuči iznenađujuće, ali male greške koje pravimo mogu značajno uticati na dugotrajnost mirisa. Ne brinite, sve se može popraviti uz nekoliko jednostavnih promjena!

1. Utrljavanje parfema? Bolje izbjegavajte!

Iako mnogi vjeruju da će trljanje parfema u kožu pomoći mirisu da se duže zadrži, to je zapravo pogrešno. Trljanje može razbiti mirisne molekule, što uzrokuje da miris brže izblijedi. Umjesto toga, samo poprskajte parfem i pustite da se prirodno osuši. Vaša koža će vam biti zahvalna!

2. Parfem na Odjeći? Bolje ne!

Prskanje parfema po odjeći može izgledati kao dobar način da miris duže traje, ali može dovesti do neravnomjernog upijanja i bržeg nestajanja mirisa. Također, neki parfemi mogu ostaviti mrlje na tkaninama. Umjesto toga, nanesite parfem na kožu i pustite da se prirodno osuši. Vaša odjeća će ostati čista, a miris dugotrajniji!

3. Samo jedan dio tijela? Više je bolje!

Nanošenje parfema na samo jedan dio tijela poput vrata ili zapešća može biti početak, ali ne i kraj. Da biste postigli dugotrajniji miris, raspršite parfem i iza ušiju, u pregibu laktova i na području dekoltea. Kombinacija ovih tačaka pomoći će da se miris duže zadrži.

4. Čuvanje parfema na suncu? Izbjegavajte!

Gdje čuvate svoj parfem može značajno utjecati na njegovu dugotrajnost. Izbjegavajte izlaganje parfema suncu ili ekstremnim temperaturama jer to može promijeniti hemijski sastav mirisa. Držite parfem na hladnom i tamnom mjestu, poput ormarića u spavaćoj sobi, kako bi se očuvala njegova svježina.

5. Previše parfema? Manje je više!

Moguće je preopteretiti svoja čula i čula drugih ako nanesete previše parfema. Dovoljno je jedno ili dva spreja za postizanje savršene arome. Ako želite da miris traje duže, nanesite malu količinu i na kosu ili iza ušiju – to će mu pomoći da se ravnomjerno širi.

6. Prikladan miris za vaš tip kože? Ključna je stvar!

Hemija vaše kože može uticati na to kako  će se parfem razviti i trajati. Ako primijetite da vaš parfem brzo blijedi, možda niste pronašli miris koji najbolje odgovara vašem tipu kože. Eksperimentišite s različitim mirisima i pronađite onaj koji će se najbolje razviti na vašoj koži.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba