Za mladost i zdravlje

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Kolagena vlakna sastavljena su od aminokiselina koje su namotane zajedno kako bi tvorile proteinske strukture trostruke spirale. Ta su kolagena vlakna poredana paralelno jedno uz drugo stvarajući super čvrstu strukturu.

Upravo zato, kolagen igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože, kao i zdravlja zglobova i vezivnog tkiva. No, kako starimo, naša se prirodna proizvodnja kolagena smanjuje, što dovodi do vidljivih znakova starenja poput bora, opuštene kože i ukočenosti zglobova.

Izrada vlastitog kolagena u prahu kod kuće odličan je način da praktično i ekonomično iskoristite prednosti te tvari.

Sastojci

  • Dijelovi životinja bogati kolagenom (kosti, koža, hrskavica, tetive, ligamenti)
  • Jabukovo sirće ili druga kiselina (sok od limuna)
  • Začini po želji (cimet, muškatni oraščić i sl.)

Priprema

Dijelove bogate kolagenom kuhajte u vodi s malo octa najmanje 12-24 sata. To će pomoći u ekstrakciji kolagena.

Procijedite tekućinu i ostavite da se ohladi u frižideru dok ne postane želatinizirana. To je domaća kolagen želatina.

Kolagen želatinu stavite na pladanj i sušite je u rerni na vrlo niskoj temperaturi do oko 90 stepeni Celzijevih, dok se potpuno ne osuši. To može potrajati 12-24 sata.

Zatim sameljite osušene listiće kolagena u fini prah pomoću blendera ili mlinca za kafu.

Jedan od najlakših načina za dodavanje više kolagena u prehranu je stavljanje kolagena u jutarnju kafu ili čaj. To vam omogućuje da dobijete veliku dozu kolagena uz dnevni unos kofeina.

Kod uzimanja domaćeg kolagena važno je paziti na dozu. Ne postoje službene smjernice o tome koliko kolagena treba uzimati svaki dan, ali studije su koristile doze u rasponu od 2,5-15 grama dnevno. Uobičajena doza je oko 10 grama ili oko 1-2 kašike dnevno.

Nakon što napravite svoj domaći kolagen, važno je pravilno skladištenje za očuvanje svježine i potencije.

Kolagen prah može trajati 2-3 mjeseca pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. S vremenom se može zgrudvati, ali je i dalje siguran za konzumiranje, piše setu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba