Upravo zato, kolagen igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože, kao i zdravlja zglobova i vezivnog tkiva. No, kako starimo, naša se prirodna proizvodnja kolagena smanjuje, što dovodi do vidljivih znakova starenja poput bora, opuštene kože i ukočenosti zglobova.
Izrada vlastitog kolagena u prahu kod kuće odličan je način da praktično i ekonomično iskoristite prednosti te tvari.
Sastojci
- Dijelovi životinja bogati kolagenom (kosti, koža, hrskavica, tetive, ligamenti)
- Jabukovo sirće ili druga kiselina (sok od limuna)
- Začini po želji (cimet, muškatni oraščić i sl.)
Priprema
Dijelove bogate kolagenom kuhajte u vodi s malo octa najmanje 12-24 sata. To će pomoći u ekstrakciji kolagena.
Procijedite tekućinu i ostavite da se ohladi u frižideru dok ne postane želatinizirana. To je domaća kolagen želatina.
Kolagen želatinu stavite na pladanj i sušite je u rerni na vrlo niskoj temperaturi do oko 90 stepeni Celzijevih, dok se potpuno ne osuši. To može potrajati 12-24 sata.
Zatim sameljite osušene listiće kolagena u fini prah pomoću blendera ili mlinca za kafu.
Jedan od najlakših načina za dodavanje više kolagena u prehranu je stavljanje kolagena u jutarnju kafu ili čaj. To vam omogućuje da dobijete veliku dozu kolagena uz dnevni unos kofeina.
Kod uzimanja domaćeg kolagena važno je paziti na dozu. Ne postoje službene smjernice o tome koliko kolagena treba uzimati svaki dan, ali studije su koristile doze u rasponu od 2,5-15 grama dnevno. Uobičajena doza je oko 10 grama ili oko 1-2 kašike dnevno.
Nakon što napravite svoj domaći kolagen, važno je pravilno skladištenje za očuvanje svježine i potencije.
Kolagen prah može trajati 2-3 mjeseca pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. S vremenom se može zgrudvati, ali je i dalje siguran za konzumiranje, piše setu.