za Kvalitetan san

Tri položaja za spavanje koja sprječavaju nastanak bora

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Odabir prave poze za spavanje može značajno utjecati na izgled kože i sprječavanje nastanka bora. Međutim, važno je zapamtiti da je kvalitetan san samo jedan dio sveobuhvatne njege kože.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima smatra se najboljom pozom za sprječavanje nastanka bora. U ovom položaju, lice nije pritisnuto uz jastuk, što smanjuje mogućnost stvaranja nabora i linija na koži. Osim toga, ovaj položaj pomaže u ravnomjernoj raspodjeli tekućine u licu, smanjujući jutarnje oticanje i podočnjake.

Kako bi maksimizirala koristi spavanja na leđima, koristi jastuk koji podupire prirodnu krivulju vrata i glave. Možeš također staviti mali jastuk ispod koljena kako bi smanjila pritisak na donji dio leđa.

Spavanje na boku s posebnim jastukom

Ako ti je teško spavati na leđima, spavanje na boku može biti dobra alternativa. Međutim, važno je koristiti odgovarajući jastuk koji će smanjiti pritisak na lice. Preporučuje se korištenje jastuka od svile ili satena, koji omogućuju da koža "klizi" po površini, smanjujući trenje i nabore. Također, možeš koristiti posebne jastuke dizajnirane za spavanje na boku, koji imaju udubljenje za glavu i vrat, čime se smanjuje pritisak na lice.

Spavanje s povišenim uzglavljem

Podizanje glave za vrijeme spavanja može pomoći u smanjenju nakupljanja tekućine u licu, što može dovesti do smanjenja oticanja i podočnjaka. Koristi dodatni jastuk ili podigni uzglavlje kreveta za nekoliko centimetara kako bi postigla blagi nagib.

Poze za spavanje koje treba izbjegavati

Spavanje na leđima ili na boku s odgovarajućim jastukom najbolje su opcije za očuvanje mladolikog izgleda kože. Međutim, postoje položaji koje bi bilo dobro izbjegavati tijekom spavanja:

Spavanje na trbuhu

Spavanje na trbuhu smatra se najgorom pozom za kožu lica. U ovom položaju, lice je pritisnuto uz jastuk cijelu noć, što može dovesti do stvaranja dubokih bora i linija. Osim toga, ovaj položaj može uzrokovati bolove u vratu i leđima.

Spavanje s rukom ispod glave

Iako se može činiti udobnim, spavanje s rukom ispod glave može uzrokovati nabore na licu i dekolteuu. Ovaj položaj također može dovesti do utrnulosti ruke i bolova u ramenu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba