Mjesta koja vrijedi posjetiti

Uz travel blogerku Farah smo naučili koje prirodne ljepote Bosna i Hercegovina krije

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
U svijetu putovanja postoje pojedinci čija strast prema istraživanju i dijeljenju ljepota prirode i njenog bogatstva nadmašuje granice običnog turizma. Farah, svestrana putnica i neumorna istraživačica prirodnih ljepota, svojim putovanjima po Bosni i Hercegovini osvaja srca svojih pratitelja, ali i potiče svijest o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava koje često zanemarujemo.

Sa preko 20 hiljada pratitelja, Farah, koja je na Instagramu poznata kao frr.explores , je postala sinonim za autentično iskustvo istraživanja i promocije prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Njeni savjeti nisu samo rutinski vodiči, već putokazi koji vode ka skrivenim draguljima zemlje. Upravo zbog toga ekipa portal Žene.ba je odlučila razgovarati sa Farah o Bosni i Hercegovini i njenim prirodnim bogatstvima, a u nastavku saznajte šta nam je otkrila.

Je li za putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu potreban velik budžet i kako možemo uštedjeti na tim putovanjima?

''To zavisi od osobe do osobe. Mi biramo kako ćemo trošiti novac. Može biti da nam je potrebno, a i ne mora. Pogotovo u toku ljetnih mjeseci - tad nam je potrebno samo auto, gorivo od tačke A do tačke B i šator'', rekla je, te istakla kampovanje kao jedno posebno iskustvo. 

''Kampovanje je jedno jako lijepo iskustvo koje sam doživjela prije nekoliko godina i od tada preferiram da kampujem kada god imam priliku, pa čak i kad kiša pada i kada sijeva.

Znaju se desiti razne situacije, ali uvijek je tu povezanost sa prirodom. Jedno je kad mi odemo u neki sterilan prostor, ne povežemo se sa mjestom gdje idemo da bi se, na primjer uslikali, a drugo je kad stvarno doživimo sve ono što priroda nudi, a to je i dobra i loša strana.''

''Stolac je definitvino jedna od meni najdražih destinacija s obzirom da sam se prvi put odvažila da samostalno odem tamo prije 4 godine. Tamo sam upoznala mnogo novih prijatelja, dosta sam promijenila svoj mindset, jer mi je bilo nepojmljivo u tridesetim upoznavati nove ljude. Prije je Stolac bio samo grad kroz koji se prolazi, a sad je mjesto gdje se ‘maksuz’ ide.

Izdvojila bih posebnu Mehmedbašića kuću. To je stara bosanska kuća i nacionalni spomenik. Tu sam prvi put prespavala i osjetila kako je to biti u ‘staroj’ Bosni i Hercegovini. Približila sam sebi Hercegovinu na taj način.

Prije bih išla samo u Mostar, međutim, sada sam sebi proširila vidokrug što se tiče Hercegovine.  Naravno, tu je i Čapljina i Trebinje i Blagaj i rijeke Buna, Bunica, Sušica kod Trebinja, Trebižat, Ljubuški... Postoji dosta tih mjesta na tako malom prostoru koje možemo obići u jednom danu. Duša nam se stvarno može napuniti mjestima koje obiđemo i rijekama u kojim se okupamo.''

Da li bi nam mogla predložiti neko zanimljivo odredište da posjetimo?

''Preporučila bih Livno iz razloga što dosta ljudi voli da se kupa u moru, a Livno je super destinacija na putu prema moru. Tu ima i kanuing na izvoru Sturbe gdje se spuštate niz rijeku koja je poprilično plitka i spora. Priroda koja okružuje rijeku je prelijepa. Područje je poprilično ravno, pa je idealno i za kampovanje, a to je još uvijek besplatno. 

Možeš li podijeliti neko nezaboravno iskustvo s putovanja koje te naučilo nečemu ili promijenilo tvoj pogled na BiH?

''Jedne prilike smo momak i ja 40 dana putovali kroz Italiju. Neko će se zapitati kakve veze imaju Bosna i Hercegovina i Italija, ali sam kroz to putovanje shvatila koliko mi Bosna nedostaje. Obilazili smo sva popularna mjesta tamo, koja su nam izlazila na društvenim mrežama i stvarno smo obišli cijelu zemlju. Ali na pola puta sam shvatila koliko mi fale rijeke, pa sam na tom putovanju napravila video ‘Sedam rijeka u kojim se trebate okupati’ i objavila na Instagram. Tad sam pomislilila ‘Šta ja radim? U Italiji sam, a prisjećam se Bosne i sedam rijeka. Dakle, moram reći, u Italiji je bilo stvarno lijepo, mnoge destinacije smo otkrili tamo, ali tamo sam doživjela i onu rečenicu ‘Nemamo pojma šta nas okružuje i u kakvoj zemlji živimo’. Uvijek sam mislila da je to samo priča, ali sam shvatila da je to stvarno istina.

Moj glavni cij je da inspirišem ljude da izađu iz zone komfora I samo proguglaju gdje mogu otići i provesti vrijeme,’’, zaključila je Farah na kraju razgovora.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba