Palačinke sa cimetnim vrtlozima (engl. cinnamon swirl pancakes) spajaju poznati okus mekih rolica s jednostavnošću palačinki – savršen spoj za nedjeljno jutro ili zimski brunch.
Ove palačinke su pahuljaste, mirisne i vizualno prekrasne – a izgledaju kao da su stigle direktno iz male američke pekare. Sve što vam treba je nekoliko osnovnih sastojaka, jedna tava i desetak minuta vremena.
Sastojci (za 6–8 palačinki)
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 40 g šećera
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 40 g otopljenog maslaca
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Za cimetni vrtlog:
- 50 g smeđeg šećera
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- 20 g omekšanog maslaca
Za kremasti preljev:
- 80 g mascarponea (ili krem sira)
- 1–2 kašike mlijeka ili pavlake
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
Priprema:
Tijesto:
U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer.
U drugoj zdjeli umutite jaje, mlijeko, vaniliju i otopljeni maslac.
Spojite suhe i mokre sastojke pa lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Cimetna smjesa:
U manjoj zdjeli pomiješajte maslac, smeđi šećer i cimet dok ne postane kremasto.
Prebacite smjesu u malu plastičnu vrećicu i odrežite vrh (ili koristite slastičarsku vrećicu).
Pečenje:
Zagrijte tavu s neljepljivim dnom i lagano je premažite uljem ili maslacem.
Na srednjoj vatri izlijte malo tijesta (oko 8–10 cm u promjeru).
Odmah zatim istisnite cimetnu smjesu u obliku spirale – počnite od sredine i kružite prema rubu.
Pecite dok se ne pojave mjehurići po površini (oko 2–3 minute), zatim pažljivo okrenite i pecite još minut do dvije, dok ne porumene.
Preljev:
Pomiješajte mascarpone s medom i mlijekom dok ne dobijete glatku, tekuću kremu.
Po želji dodajte još malo javorovog sirupa za dodatnu slatkoću.
Posluživanje:
Složite palačinke jednu na drugu, prelijte kremom i po vrhu pospite prstohvatom cimeta.
Najbolje ih je poslužiti dok su još tople – mekane su, mirisne i tope se u ustima.
Savjet:
Ako želite dodatni „wow“ efekat, nakon pečenja možete preliti svaku palačinku s malo otopljenog maslaca i posuti smeđim šećerom.
Za blažu verziju, smanjite količinu cimeta ili šećera po ukusu.