Gotovo tijesto, sir i malo maslaca – sve je što nam treba za jednu od najukusnijih varijanti pite sa sirom koju smo ikad probali. Sve što treba učiniti jest razvući tijesto, nadjenuti ga svježim i ribanim sirom, poklopiti drugom polovicom tijesta i zapeći u rerni.
Kod pripreme ove pite sa sirom nema greške, a jednostavnost pripreme i lako dostupni sastojci mogli bi vas privući da ona postane vaš današnji ručak. U nastavku je recept.
Sastojci
- zamrznuto gotovo lisnato tijesto
- 200 g ribanog sira (gauda)
- 250 g krem sira
- 100 g rastopljenog maslaca
Priprema
Tijesto ostavite preko noći u frižideru kako bi se odmrznulo. Paket lisnatog tijesta obično sadrži dva jednaka dijela lisnatog tijesta.
Zagrijete rernu na 180 stepeni. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto.
Naribajte sir pa ga pomiješajte s krem sirom. Dodajte malo soli i začine po želji.
Donju koru lisnatog tijesta stavite u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. Nadjenite smjesom od sira pa poklopite drugom korom jednakih dimenzija. Sirovo izrežite na jednake kocke pa obilno premažite otopljenim maslacem. Po želji začinite krupnom solju.