Lava cake ili molten chocolate cake nastao je sasvim slučajno zahvaljujući eksperimentu poznatog francuskog chefa Jean-Georgesa Vongerichtena sredinom 80-ih godina. Dok je eksperimentisao sa receptom za čokoladni kolač, slučajno ga je prerano izvadio iz rerne. Iako su rubovi bili čvrsti, unutrašnjost je ostala tekuća. Umjesto da odustane od kolača, odlučio ga je poslužiti gostima, i taj neočekivani rezultat postao je legenda. Interesantno je kako su neke od najukusnijih poslastica nastale iz čistog slučaja i eksperimentisanja.
Sastojci
- 2 velika jaja
- 2 velika žumanca
- 100 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- prstohvat soli
- malo maslaca i kakaa u prahu
Priprema
Zagrijte rernu na 220 °C i namastite male kalupe za pečenje maslacem, a zatim po njima lagano posipajte kakao. Ovo će spriječiti da se kolači zalijepe za kalupe.
Potom na pari otopite čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je smjesa glatka i kompaktna, ostavite je da se ohladi.
U drugoj posudi, mikserom istucite jaja, žumance i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Uz stalno miješanje, u smjesu polako dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno i prstohvat soli pa lagano dodatno sve skupa miješajte dok se svi sastojci ne spoje.
Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe, napunivši svaki otprilike do 3/4 njihove visine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Vrh kolača trebao bi biti čvrst na dodir, ali unutrašnjost mekana.
Nakon pečenja, ostavite kolače da se malo ohlade u kalupu (oko 1-2 minute), a zatim pažljivo izvadite svaki kolač i odmah poslužite. Lava cake je idealno servirati s kuglicom sladoleda od vanilije.