Danas pravimo flan: Savršen spoj karamele, vanilije i svježih jagoda!
Ovaj kremasti karamel puding, s finom, glatkom teksturom i bogatim okusom vanilije, osvaja nepca širom svijeta. Flan je pravi test preciznosti i ljubavi prema detaljima u kuhinji. Svaki sloj, od slatkog karamelizovanog sloja do svilene kreme, zahtijeva pažnju, ali rezultat je desert koji osvaja sve generacije.
Sastojci
- 1 šoljica šećera
- 4 jaja
- 1 konzerva (400 ml) kondenziranog mlijeka
- 1 konzerva (400 ml) punomasnog mlijeka
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- Za dekoraciju uvijek birajte svježe jagode na samom vrhu
Priprema
Karamela
U tavi na srednjoj vatri otopite šećer bez miješanja dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pažljivo izlijte karamelu u kalupe za flan i rasporedite istu po dnu.
Krema
U velikoj zdjeli umutite jaja, zatim dodajte kondenzirano i punomasno mlijeko te vaniliju. Dobro sjedinite smjesu.
Pečenje
Smjesu pažljivo ulijte u kalupe preko karamele. Kalupe stavite u dublji pleh i ulijte toplu vodu do polovice visine kalupa (bain-marie metoda). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 50-60 minuta, dok se flan ne stegne, ali je još blago podrhtavajući.
Hlađenje
Ostavite flan da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Isprobajte ovaj klasik u svojoj kuhinji i uživajte u svakom zalogaju koji nosi duh tradicije i majstorstva.
Prijatno!