Slobodno kopirajte recept

Danas pravimo flan: Savršen spoj karamele, vanilije i svježih jagoda!

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Flan je desert s tradicijom koja seže stoljećima unazad, prisutan u španskoj i latinskoameričkoj kuhinji kao simbol jednostavnosti i izvrsnosti. 

Ovaj kremasti karamel puding, s finom, glatkom teksturom i bogatim okusom vanilije, osvaja nepca širom svijeta. Flan je pravi test preciznosti i ljubavi prema detaljima u kuhinji. Svaki sloj, od slatkog karamelizovanog sloja do svilene kreme, zahtijeva pažnju, ali rezultat je desert koji osvaja sve generacije.

Sastojci

  • 1 šoljica šećera
  • 4 jaja
  • 1 konzerva (400 ml) kondenziranog mlijeka
  • 1 konzerva (400 ml) punomasnog mlijeka
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • Za dekoraciju uvijek birajte svježe jagode na samom vrhu

Priprema

Karamela

U tavi na srednjoj vatri otopite šećer bez miješanja dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pažljivo izlijte karamelu u kalupe za flan i rasporedite istu po dnu.

Krema

U velikoj zdjeli umutite jaja, zatim dodajte kondenzirano i punomasno mlijeko te vaniliju. Dobro sjedinite smjesu.

Pečenje

Smjesu pažljivo ulijte u kalupe preko karamele. Kalupe stavite u dublji pleh i ulijte toplu vodu do polovice visine kalupa (bain-marie metoda). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 50-60 minuta, dok se flan ne stegne, ali je još blago podrhtavajući.

Hlađenje

Ostavite flan da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Isprobajte ovaj klasik u svojoj kuhinji i uživajte u svakom zalogaju koji nosi duh tradicije i majstorstva.

Prijatno!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba