priprema zimnice

Domaći kompot od krušaka – recept za jesenje dane koji vraća mirise djetinjstva

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Jesen je idealno vrijeme za pripremu domaće zimnice, a među omiljenim voćnim delikatesama nalazi se i kompot od krušaka.

Ovaj jednostavni, ali izuzetno ukusan recept savršen je način da sačuvate slatki okus krušaka za hladne zimske dane.

Sastojci:

  • zdrave, polutvrde kruške
  • limunska kiselina
  • voda
  • šećer (25 dkg na 1 litru vode)

Priprema:

Priprema voća

Odaberite zdrave i polutvrde kruške. Manje plodove prerežite na pola, a veće na četvrtine. Ogulite ih i uklonite sjemenke i ostatak cvijeta. Kako biste spriječili tamnjenje, odmah nakon čišćenja kruške stavite u hladnu vodu s dodatkom limunske kiseline.

Punjenje tegli

Nakon što ste pripremili kruške, dobro ih ocijedite i složite u čiste tegle. Zatim pripremite rastvor – na jednu litru vode dodajte 25 dkg šećera, prokuhajte i ostavite da se malo ohladi. Mlaki sirup prelijte preko krušaka u teglama.

Sterilizacija

Zatvorene tegle pažljivo obrišite suhom krpom, složite ih u lonac s vodom i kuhajte na pari oko 30 minuta na temperaturi od 90 stepeni. Nakon toga ostavite tegle da se ohlade i spremite ih na tamno i hladno mjesto.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba