Domaći kompot od krušaka – recept za jesenje dane koji vraća mirise djetinjstva
Ovaj jednostavni, ali izuzetno ukusan recept savršen je način da sačuvate slatki okus krušaka za hladne zimske dane.
Sastojci:
- zdrave, polutvrde kruške
- limunska kiselina
- voda
- šećer (25 dkg na 1 litru vode)
Priprema:
Priprema voća
Odaberite zdrave i polutvrde kruške. Manje plodove prerežite na pola, a veće na četvrtine. Ogulite ih i uklonite sjemenke i ostatak cvijeta. Kako biste spriječili tamnjenje, odmah nakon čišćenja kruške stavite u hladnu vodu s dodatkom limunske kiseline.
Punjenje tegli
Nakon što ste pripremili kruške, dobro ih ocijedite i složite u čiste tegle. Zatim pripremite rastvor – na jednu litru vode dodajte 25 dkg šećera, prokuhajte i ostavite da se malo ohladi. Mlaki sirup prelijte preko krušaka u teglama.
Sterilizacija
Zatvorene tegle pažljivo obrišite suhom krpom, složite ih u lonac s vodom i kuhajte na pari oko 30 minuta na temperaturi od 90 stepeni. Nakon toga ostavite tegle da se ohlade i spremite ih na tamno i hladno mjesto.