Jednostavna priprema

Donosimo recept sa krastavcima i jogurtom koji će vas sigurno zasititi i rashladiti

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ovo jednostavno, ukusno i osvježavajuće ljetno jelo pravi se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta.

Hladno jelo od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se sresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji.

Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za 4 porcije ove osvježavajuće i vrlo zdrave ljetne supe.

Sastojci

  • 500 g tekućeg jogurta
  • 2 krastavca, narezana na kockice
  • 2 režnja bijelog luka, narezana nasitno
  • pola šake lišća metvice
  • 1 šaka kopra, nasjeckanog nasitno
  • so
  • biber
  • 100 g fete, izmrvljene
  • 2-3 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • prepečeni hljeb, tanko narezan, za posluživanje

Priprema

Pomiješajte jogurt s bijelim lukom, metvicom i većim dijelom kopra, posolite, pobiberite pa prelijte preko nasjeckanih krastavaca. Stavite u frižider na barem sat vremena.

Za posluživanje podijelite u porcije, u svaku zdjelicu dodajte izmrvljene fete, još kopra i malo maslinova ulja.

Poslužite uz prepečeni, tanko narezani hljeb.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba