U potrazi za pristupačnim, izdašnim i brzo gotovim obrocima, naišli smo na fantastičan recept - Grčka piletina. Ovo ukusno jelo priprema se brzo, a piletinu, kao jedan od omiljenih izvora proteina, gotovo svi vole, pogotovo kada je obogaćena raznim začinima.
Za ovaj recept potrebno je cijelo pile, ali s obzirom na izdašnost jela, sigurno će zadovoljiti cijelu porodicu, čak i neočekivane goste ili komšije. Naravno, ako je cijelo pile previše, lako se može prilagoditi količina sastojaka, ali uvijek je bolje imati više nego manje. Poseban okus i mekoću mesu daje marinada s limunom, a dodatak pečenih kriški limuna obogaćuje okus jela na nevjerovatan način. Svi koji su probali pečeni limun znaju o čemu govorimo, a oni koji još nisu, imaju priliku otkriti jedinstvenu kombinaciju okusa.
Sastojci
- limun 3 kom
- prstohvat bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- cijelo pile
- 500 g mladog krompira
- 1 luk
- 2 kašike soli
- 500 g brokula
- jedna kašika bibera
Priprema
Rernu zagrijte na 230 stepeni. Procijedite limun- potrebno 1/3 šoljice, dodajte sok u veliku zdjelu. Preostali limun narežite na kriške i dodajte i njega u zdjelu zajedno s protisnutim bijelim lukom, listićima svježeg origana i jednom kašikom maslinovog ulja. Dodajte pile narezano za komade, te ga cijelog obložite marinadom i pustite da stoji oko 15 minuta. U veliku zdjelu stavite krompire, luk narezan na debele kriške, 1 kašiku soli, 1 kašiku maslinovog ulja, te sve dobro izmiješajte.
Prebacite u veliki pleh za pečenje i pecite dok ne počne poprimati smećkastu boju, 10-15 minuta. Brokulu izmiješajte s preostalom 1 kašikommaslinova ulja. Prebacite u pleh u kojem su djelomično pečeni krompiri i sve pomiješajte. Na to posložite komade piletine kojima prije toga treba utrljati 1 kašiku soli i bibera. Pecite dok piletina nije pečena, a brokula ne posmeđi - oko 30 minuta.