Donosimo vam recept za savršenu kremastu tortu koja nestaje s tanjira u tren
Trostruki slojevi sočnog biskvita i kremasta čokoladna krema čine je savršenom poslasticom za svaku priliku. Bez obzira pravite li je za rođendan, porodično slavlje ili samo želite uživati u neodoljivom desertu, ova torta obećava bogat i pun ukus čokolade koji ostaje u sjećanju.
Sastojci za biskvit (za jedan sloj, trebat će vam tri sloja):
- 75 g šećera
- 90 g brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 3 g praška za pecivo
- 2 g sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 55 ml biljnog ulja
- 1 jaje
- 80 ml mlijeka
- 1 kašičica octa
- 80 ml vruće kafe
Sastojci za kremu:
- 230 g tamne čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- 20 g maslaca
- Prstohvat soli
- 250 g mascarpone sira
- 15 g kakaa u prahu
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašika ruma
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema biskvita:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za tortu (16-18 cm) premažite maslacem i pospite brašnom, a dno obložite papirom za pečenje.
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.
U drugoj zdjeli sjedinite mlijeko s octom i ostavite nekoliko minuta. Zatim dodajte šećer, ulje i jaje i dobro izmiješajte.
Spojite mokre i suhe sastojke, dodajte vruću kafu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 22-25 minuta.
Ohladite 10 minuta, izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. Napravite ukupno tri biskvita.
Priprema čokoladne kreme:
Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. U loncu zagrijte vrhnje i prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta, zatim promiješajte dok se potpuno ne otopi.
Dodajte maslac i prstohvat soli.
U zasebnoj zdjeli miksajte mascarpone, šećer u prahu, kakao, vaniliju i rum.
Kada se čokoladna smjesa malo ohladi, sjedinite je s mascarpone kremom i dobro izmiksajte. Stavite u frižider 30 minuta da se krema stegne.
Sastavljanje torte:
Prvu koru stavite na tanjir ili stalak za torte i premažite četvrtinom kreme.
Ponavljajte postupak s preostalim korama i kremom.
Preko posljednje kore ravnomjerno rasporedite ostatak kreme i ukrasite po želji.
@cellulite_factory torta matilda biskvit x3 (kalup 16-18 cm) 75 g šećera 90 g brašna 20 g kakaa 3 g praška za pecivo 2 g sode bikarbone 2 g soli 55 ml ulja 1 jaje 80 ml mlijeka 1 žličica ( ml) octa 80 ml vrele kave krema 230 g čokolade za kuhanje 250 ml vrhnja za šlag 20 g maslaca prstohvat soli 250 g mascarpone sira 15 g kakaa 60 g šećera u prahu 1 žlica ruma 1 žličica ekstrakta od vanilije priprema Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za tortu promjera 16 ili 18 cm maslacem, a zatim pospite brašnom. Dno obložite okruglim papirom za pečenje. 2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane. 3. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko i ocat pa ostavite par minuta. Dodajte šećer, ulje i jaje pa promiješajte dok se ne sjedini. Dodajte suhe sastojke mokrima i miješajte pjenjačom dok se ne sjedine. Ulijte vruću kavu i još jednom promiješajte. 4. Izlijte tijesto u kalup pa pecite oko 22-25 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite biskvit iz pećnice i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se 10 minuta ohladi u kalupu, pa izvadite. Napravite takva tri biskvita. 5. Dok se biskviti hlade, pripremite čokoladnu kremu. Čokoladu nasjeckajte na kockice. U loncu zagrijte vrhnje pa prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta pa promiješajte da se čokolada rastopi. Dodajte sol i maslac i još jednom promiješajte. 6. U zdjeli izmiksajte mascarpone, šećer u prahu, kakao, vaniliju i rum. Nakon što se smjesa čokolade i vrhnja malo ohladila ulijte je u zdjelu s mascarponeom i izmiksajte. Stavite u hladnjak na pola sata kako bi se krema stvrdnula. 7. Stavite jednu koru za tortu na stalak za torte ili pladanj. Premažite s 1/4 čokoladne kreme pa ponovite s preostalim korama. Nakon što stavite zadnju koru na vrh, ravnomjerno rasporedite preostalu kremu po cijeloj torti. Stavite u hladnjak na par sati pa narežite i poslužite.
♬ WHERE IS MY HUSBAND! - RAYE
Torta neka odstoji u frižideru nekoliko sati prije posluživanja.