Desert savršeno balansira slatkoću čokolade s blago gorkim notama tamne čokolade i hrskavim bademima, čineći svaki zalogaj nezaboravnim.
Sastojci
Za kuglof:
- 125 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 100 g oštrog brašna
- 60 g glatkog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 50 g usitnjenih badema
Za glazuru:
- 40 g maslaca
- 100 g crne čokolade (minimalno 70% kakaa)
Priprema
1. Rastopite maslac, dodajte šećer, mlijeko, te pomiješane vrste brašna, kakao i prašak za pecivo.
Umiješajte usitnjene bademe i jaja. Dobro promiješajte smjesu.
2. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 40-45 minuta.
3. Za glazuru, rastopite maslac i tamnu čokoladu, miješajte dok ne postane glatka.
4. Prelijte ohlađeni kuglof glazurom, a za dodatni vizuelni utisak, pospite s nekoliko cijelih badema, iako je unutrašnjost već obogaćena njihovim okusom.
Idealan je za ljubitelje intenzivnih okusa. Savršen je za posebne prilike ili kao desert uz kafu, a njegova bogata tekstura i okus neće iznevjeriti. Uživajte!