Pripremite s nama!

Hrskavi bademi i tamna čokolada: Kuglof koji vas vraća po još!

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Kombinacija crne čokolade i badema daje ovom čokoladnom kuglofu dubok, bogat okus koji će oduševiti ljubitelje finih slastica. 

Desert savršeno balansira slatkoću čokolade s blago gorkim notama tamne čokolade i hrskavim bademima, čineći svaki zalogaj nezaboravnim.

Sastojci

Za kuglof:

  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 50 g usitnjenih badema

Za glazuru:

  • 40 g maslaca
  • 100 g crne čokolade (minimalno 70% kakaa)

Priprema

1. Rastopite maslac, dodajte šećer, mlijeko, te pomiješane vrste brašna, kakao i prašak za pecivo.

Umiješajte usitnjene bademe i jaja. Dobro promiješajte smjesu.

2. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 40-45 minuta.

3. Za glazuru, rastopite maslac i tamnu čokoladu, miješajte dok ne postane glatka.

4. Prelijte ohlađeni kuglof glazurom, a za dodatni vizuelni utisak, pospite s nekoliko cijelih badema, iako je unutrašnjost već obogaćena njihovim okusom.

Idealan je za ljubitelje intenzivnih okusa. Savršen je za posebne prilike ili kao desert uz kafu, a njegova bogata tekstura i okus neće iznevjeriti. Uživajte!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba