Sastojci
- pileći bataci 8kom
- krompir 800g
- so 1kk
- vegeta 1kk
- biber 0.2kk
- ljuta paprika 0.5kk
- kari 0.2kk
- ulje 2sk
(Mjere: kk- kafena kašika, sk- supena kašika)
Priprema
Piletina sa krompirom iz rerne se priprema na sljedeći način: pileće batake (ili cijelo pile ili batake sa karabatacima zavisi šta od piletine volite) operite i osušite kuhinjskim ubrusom zatim ih začinite sa soli, biberom, ljutom paprikom i karijem po ukusu. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dok pripremite krompir.
Krompir ogulite, operite i isijecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.
U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom.
Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat.
Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, poslije deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lijepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.