Praznici su prilika da se okupimo s voljenima, uživamo u vremenu provedenom zajedno i naravno, u hrani. Prvi maj često je rezervisan za roštilj i druženje na otvorenom. Iako postoji bezbroj recepata za roštiljske specijalitete, jedan od omiljenijih je klasična pljeskavica.
Sastojci
- 500 grama mljevene junetine
- jedna veća glavica luka
- jedan čen bijelog luka
- pola kašičice mješavine začina
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- tri kašike mineralne vode
- ulje
Priprema
Pomiješajte mljeveno meso, rendani crveni i bijeli luk, mješavinu začina, so i biber. Dok miješajte, svakih nekoliko minuta dodajite po kašiku hladne mineralne vode. Zatim smjesu stavite u frižider na sat vremena.
Zagrijte tavu s uljem te od smjese pouljenim rukama odvajajte kuglice željene veličine. Svaku od njih rastanjiti dlanom, ali pazite da ne budu previše tanke.
Stavite ih u tavu i pržite ih po četiri minute sa svake strane. Po želji ih poslužite u lepinji, s ajvarom, salatom lukom