Brzo i fino

Jednostavan recept za odlično jelo: Napravite pitu od tikvica i sira

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim jelom koje možete pripremiti za samo pola sata, pita od tikvica i sira je savršen izbor.

Ovaj recept, idealan za oktobarske dane, savršeno kombinuje svježe tikvice, aromatične začine i kremasti sir, uz minimalnu pripremu i maksimalnu užitak.

Sastojci koji su potrebni za pripremu ove pite su lako dostupni, a proces je gotovo bez stresa, jer možete koristiti gotove jufke. Uz samo nekoliko jednostavnih koraka, dobit ćete ukusan obrok koji će zadovoljiti i najizbirljivije ukuse.

Sastojci:

  • 2 tikvice, izrendane
  • 300 g posnog sira
  • 2 jaja
  • 2 čehna bijelog luka, isjeckanog
  • 1 crveni luk, isjeckan
  • 3 kašike maslinovog ulja (ostaviti jednu kašiku za premazivanje)
  • 200 g gotovih jufki za pitu
  • Biber
  • So
  • Susam ili kim, po želji

Priprema:

Prvo zagrijte rernu na 180 stepeni. Na srednje zagrijanom maslinovom ulju, dinstajte crni i bijeli luk dok ne postanu mekani i mirisni (oko 2-3 minuta).

U velikoj posudi, pomiješajte dinstani crni i bijeli luk sa začinima, jajima, izrendanim tikvicama i posnim sirom. Dobro izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Nauljite ili obložite papirom za pečenje tepsiju. Na dno stavite 2-3 jufke, svaku premazujte maslinovim uljem, a potom ravnomerno rasporedite smjesu od tikvica i sira.

Preostale kore isjecite na trakice i složite ih na vrh smjese, postavljajući jednu horizontalno, a drugu vertikalno. Svaku trakicu premažite maslinovim uljem i po želji pospite susamom ili kimom za dodatnu aromu.

Stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite oko 35 minuta, ili dok pita ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba