Ukusno

Jednostavni njoki s ricottom: Savršeni za ljeto

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Pripremili smo brzi recept za njoke bez krompira koje su postale hit zbog svoje jednostavnosti. Brzo se pripremaju i možete ih prilagoditi slanim ili slatkim umacima prema vašim željama.

Sastojci

  • 200 g ricotte
  • 1 žumance
  • 100 g oštrog brašna
  • Prstohvat soli
  • Maslac i maslinovo ulje (za prženje)

Slani umak

  • 2-3 paradajza
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • Timijan, origano i drugi začini po potrebi
  • Prstohvat šećera
  • 1 kašika soli
  • biber

Slatki umak

  • 2-3 breskve
  • Džem od marelice
  • Sok pola limuna

Priprema

U posudi pomiješajte ricottu, žumance i prstohvat soli. Dobro promiješajte.
Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko tijesto.
Na radnoj površini pospite malo brašna, oblikujte tijesto u rolu i narežite na male komade kako biste formirali njoke. Veličinu prilagodite prema želji.
Kuhajte njoke u vreloj vodi. Kada isplivaju na površinu, izvadite ih i prebacite u tavu s prethodno zagrijanim maslinovim uljem ili maslacem. Pržite dok ne dobiju hrskavu koricu.

Priprema slanog umaka

Paradajz operite i nasjeckajte, a češnjak očistite.
Stavite paradajz i češnjak u posudu za pečenje, dodajte so, šećer, biber i začinsko bilje. Pecite na 200°C oko 20 minuta.
Nakon pečenja, viljuškom usitnite paradajz, dodajte još malo maslinovog ulja i promiješajte.

Priprema slatkog umaka

U lončiću zagrijte džem od marelice s limunovim sokom.
Breskve narežite i pržite na maslacu dok ne dobiju zlatnu boju.
Na tanjir stavite umak od džema, dodajte njoke i poslužite s pečenim breskvama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba