Sastojci
- 200 g ricotte
- 1 žumance
- 100 g oštrog brašna
- Prstohvat soli
- Maslac i maslinovo ulje (za prženje)
Slani umak
- 2-3 paradajza
- 4 režnja češnjaka
- 1 šaka svježeg bosiljka
- Timijan, origano i drugi začini po potrebi
- Prstohvat šećera
- 1 kašika soli
- biber
Slatki umak
- 2-3 breskve
- Džem od marelice
- Sok pola limuna
Priprema
U posudi pomiješajte ricottu, žumance i prstohvat soli. Dobro promiješajte.
Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko tijesto.
Na radnoj površini pospite malo brašna, oblikujte tijesto u rolu i narežite na male komade kako biste formirali njoke. Veličinu prilagodite prema želji.
Kuhajte njoke u vreloj vodi. Kada isplivaju na površinu, izvadite ih i prebacite u tavu s prethodno zagrijanim maslinovim uljem ili maslacem. Pržite dok ne dobiju hrskavu koricu.
Priprema slanog umaka
Paradajz operite i nasjeckajte, a češnjak očistite.
Stavite paradajz i češnjak u posudu za pečenje, dodajte so, šećer, biber i začinsko bilje. Pecite na 200°C oko 20 minuta.
Nakon pečenja, viljuškom usitnite paradajz, dodajte još malo maslinovog ulja i promiješajte.
Priprema slatkog umaka
U lončiću zagrijte džem od marelice s limunovim sokom.
Breskve narežite i pržite na maslacu dok ne dobiju zlatnu boju.
Na tanjir stavite umak od džema, dodajte njoke i poslužite s pečenim breskvama.