Klasik koji ne silazi sa stola: Francuska salata kakvu svi volimo
Iako je u svijetu poznata pod nazivima ruska salata ili Olivier, kod nas je svi jednostavno zovemo – francuska. Poslužuje se hladna, najčešće kao prilog uz pečenja i svečane obroke, a priprema joj je jednostavnija nego što se često misli.
Riječ je o kombinaciji sitno sjeckanog kuhanog povrća povezanog kremastim umakom na bazi majoneze. Osnovu čine krompir, mrkva, grašak i kiseli krastavci, uz dodatak kuhanih jaja. Mnogi joj dodaju i jabuku, koja daje laganu svježinu i blagu kiselkastu notu, dok se u nekim varijantama pojavljuju kukuruz, piletina ili šunka. Upravo te male razlike često su povod raspravama za stolom, ali svaka porodica ima svoju omiljenu verziju.
U nastavku donosimo provjeren recept koji daje uravnotežen, kremast i bogat okus, idealan za svečane prilike.
Sastojci
- 400 g graška
- 400 g kuhanog krompira
- 400 g mrkve
- 300 g kiselih krastavaca
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 zelena jabuka (po želji)
- 400 g majoneze
- 100 g milerama
- 1 kašika senfa
- so i biber po ukusu
Priprema
Krompir, mrkvu, jaja i krastavce oguliti i isjeći na sitne, jednake kockice. Mrkvu i grašak skuhati dok ne omekšaju, a zatim ih dobro ocijediti i ostaviti da se ohlade.
U posebnoj posudi sjediniti majonezu, mileram, senf, so i biber, pa miješati dok se ne dobije ujednačen umak. Sve pripremljene sastojke prebaciti u veću zdjelu, dodati umak i lagano izmiješati kako bi se povrće ravnomjerno povezalo.
Salatu je najbolje ostaviti u frižideru nekoliko sati prije posluživanja, kako bi se okusi lijepo proželi. Poslužuje se dobro rashlađena, kao savršen dodatak svečanim jelima.