Evo kako se pravi

Krem supa od kukuruza i krompira: Savršeni recept za užitak u svakom zalogaju

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ako želite probati nešto novo i ukusno, krem supa od kukuruza i krompira savršena je za vas. Ova zasitna i kremasta supa može biti odličan obrok sama po sebi ili izvrstan uvod u glavno jelo. Kukuruz donosi prirodnu slatkoću, dok krompir pruža željenu gustoću i bogatstvo teksture. Bez obzira na godišnje doba, ovaj recept je idealan za svaki dan.

Sastojci

  • 250 g zrna kukuruza (može biti svjež, smrznut ili iz konzerve)
  • 2 krompira
  • 1 luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g korijena celera
  • 150 g mrkve
  • 1 svežanj peršuna
  • 1 kašika brašna
  • 1 šoljica vrhnja za kuhanje
  • So i svježe mljeveni crni biberpo ukusu

Priprema

Ogulite i nasjeckajte luk. Krompire ogulite i narežite na veće komade. Mrkvu i celer ogulite, a peršun operite i posolite.
Na maslinovom ulju prepržite luk dok ne postane staklast. Zalijte s litrom i pol hladne vode.
Dodajte kukuruz, mrkvu, celer i krompir. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće i krompir ne omekšaju. Prije kraja kuhanja izvadite celer, mrkvu i peršun.
Djelomično propasirajte kukuruz i krompir pomoću štapnog miksera ili u blenderu, a zatim vratite u lonac. Umiješajte maslac pomiješan s brašnom, dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 10-ak minuta. Posolite i pobiberite prema ukusu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba