Souffle potiče iz Francuske još iz 18. stoljeća te se može poslužiti kao slano jelo ili kao desert. Izraz "soufflé" dolazi od francuskog glagola "souffler", a znači puhati ili napuhati. Za ovu poslasticu je potrebno samo par sastojaka, a uživat ćete u okusu.
Sastojci
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 1/2 kašike limunove korice
- 30 ml limunova soka
- prstohvat soli
- 2 kašike maslaca
Priprema
Maslacem dobro premažite dvije keramičke posudice za souffle pa ih obje pospite s malo šećera. Rernu zagrijte na 180 stepen. Žumance izmiksajte sa 75 g šećera u gustu i pahuljastu smjesu. Dodajte koricu i sok od limuna te prstohvat soli pa još kratko miksajte kako bi se sastojci sjedinili.
Bjelance izmiksajte s preostalih 25 g šećera u čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanaca špatulom postupno umiješajte u žumance. Smjesu prelijte u pripremljene posudice. Napunite posudice smjesom i lagano lupite svakom posudicom od podlogu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Pecite između 15 i 20 minuta, ovisno o veličini. Gotovi souffle poslužite odmah.