Pretjerano miješanje
Pretjerano miješanje tijesta koje može uzrokovati razvoj glutena u brašnu, što rezultira tvrdim i gumenastim palačinkama. Kako biste to izbjegli, preporučuje se lagano i kratko miješati suhe i mokre sastojke dok se ne sjedine. Tako ćete osigurati da palačinke budu lagane, pahuljaste i ukusne.
Pogrešna tava
Kako se palačinke ne bi zalijepile za tavu i zagorjele, ključno je koristiti neprianjajuću tavu. Osim toga, odabir odgovarajuće veličine tave važan je za postizanje savršeno pečenih palačinki.
Premala posuda može uzrokovati prelijevanje tijesta, dok prevelika može dovesti do neravnomjernog pečenja.
Hladna tava ili nedovoljno zagrijana
Kako bi palačinke bile ravnomjerno pečene i kako se ne bi lijepile, bitno je zagrijati tavu.
Najbolje je prethodno zagrijati na srednjoj vatri oko dvije do tri minute prije dodavanja tijesta. To omogućuje da se tava ravnomjerno zagrije.
Nezagrijavanje tave može rezultirati neravnomjerno pečenim palačinkama i lijepljenjem tijesta za površinu.
Prerano okretanje
Žurba s preokretanjem palačinki prije nego što budu gotove može uništiti njihov izgled i teksturu.
Prije okretanja ključno je pričekati da se rubovi palačinke stvrdnu i pojave se mjehurići na površini. To obično traje dvije do tri minute, ovisno o nivou topline.
Osim toga, preporučuje se okretanje palačinke samo jednom. Okretanje više puta može dovesti do tvrdih i suhih palačinki.