Neno i njegov čuveni cheeseburek: Kako je nastao najzanimljiviji recept na Balkanu?
Nakon deset godina u IT sektoru, gdje je – kako priznaje – kreativnost često žrtva efikasnosti, otvorio je vrata ljubavi koja je godinama tiho tinjala: kuhanju.
Još u studentskim danima pregovarao je s pizzaiolima da mu daju sirovo tijesto, samo da bi kod kuće napravio svoju verziju pizze. Bila je to jasna naznaka da ga čeka drugačija karijera.
Kada je dobio priliku, Neno je napustio IT i zakoračio u svijet gastronomije, a danas ga na društvenim mrežama prati publika iz cijelog regiona.
Za Žene.ba, ispričao nam je kako je sve počelo – i kako je jedan obični hobi prerastao u kulinarsku priču koju žene širom Balkana s oduševljenjem prate.
Humor i kuhanje – spoj koji je „izletio“ sasvim slučajno
Njegovi recepti ne privlače samo one koji vole fino pojesti – već i one koji se vole dobro nasmijati. Iako mu humor nije bio prvobitni plan, jedan spontani trenutak umora sve je promijenio. Snimao je recept za kućni čips, svjestan da je proces naporan, a rezultat slabiji od kupovnog.
Umjesto idealizirane kulinarske priče, ispričao je realnost – i publika je eksplodirala od smijeha. Od tog dana humor je postao zaštitni znak njegovih videa, a on je shvatio da ljudi jednako vole dobar fazon kao i dobar recept.
@nenocooksbalkan Rustikalni (debeli) čips - prvi i zadnji put #cips #kuhanje #balkan ♬ Juznije od duse - Igor Vukojevic
Najneobičniji kuhinjski eksperiment: burek sa… sladoledom?
Kada internet zajednica počne „trolati“, rezultat može biti svašta – ali ovakva slastica nije očekivana. Na zahtjev publike iz Srbije i Hrvatske da napravi „burek sa sladoledom“, odlučio je prihvatiti izazov. Umjesto doslovnog recepta, smislio je slaganu pitu od jabuka s kuglom sladoleda umotanom u kore i prženom u ulju, smještenom kao srednji sloj pite.
Rezultat? Jedan od najboljih kolača koji je, kaže, ikad napravio.
Kulinarska emisija njegovih snova
Kada bi imao svoju emisiju, ona ne bi bila klasična kuhinjska forma. Zamišlja je kao spoj putopisnog duha i gastronomije: putovanja Balkanom, druženja s lokalnim ljudima, obilazak taverni, seoskih avlija i kuhinja u kojima tradicionalna jela pričaju priče starije od svih nas.
Koja je kuhinja „najbolja na svijetu“?
Za njega je odgovor jasan: Balkan + Italija čine nepobjediv par. Bez Italije – kaže – mnoge evropske kuhinje ne bi imale ono što danas imaju.
Ipak, španjolska kuhinja mu je posebno draga, a evropsku kuhinju u cjelini smatra daleko iznad azijskih i ostalih. Naravno, ističe da je dio toga i subjektivni ukus, ali preferencije su – čvrste.
Korisni savjeti iz njegove kuhinje: mali trikovi za velike razlike
U moru recepata na internetu, on često dijeli kratke, praktične savjete koji zaista mijenjaju svakodnevno kuhanje. Neki od njegovih omiljenih su:
"Prokuhajte vodu u kuhalu pa tek onda prebacite u šerpu – proces je neuporedivo brži."
"Držite posudu za smeće tik uz dasku za rezanje, najbolje improviziranu od kutije proteina ili sličnih pakovanja."
"Zalijepite u kuhinji mali tabelarni prikaz američkih i europskih konverzija – spasit će vas kod stranih recepata."
"Kvasac čuvajte u zamrzivaču – traje mnogo duže."
"Oguljotine od povrća zamrzavajte i povremeno od njih napravite domaći temeljac."
Jednostavno, brzo i korisno – baš kao što publika voli.
Savjet budućim kreatorima kulinarskog sadržaja: počnite jednostavno, učite kroz greške
Mladima koji žele zakoračiti u kulinarski svijet na društvenim mrežama poručuje: počnite od malih stvari. Savjeti, jednostavni recepti, sendviči. Paralelno učite sve ono što traži više grešaka, više pokušaja i više vremena. „Greške su najbolji prijatelj svakog ko želi biti dobar u kuhinji“, kaže on, dodajući da je i sam šest mjeseci intenzivno vježbao rad s tijestom prije nego što ga je počeo snimati.
Njegova priča je dokaz da kreativnost uvijek nađe svoj put. A žene koje vole kuhati – pogotovo one koje uživaju u humoru uz dobar recept – lako će prepoznati zašto je postao jedan od najzanimljivijih kulinarskih glasova na našem Balkanu.
Cheeseburek – jelo koje ga je obilježilo
Među svim eksperimentima, jedan se posebno izdvojio: cheeseburek, slagana pita složena kao cheeseburger. Zahtjevan, ali spektakularno ukusan, postao je njegovo prepoznatljivo jelo i dokaz da maštovitost u kuhinji nema granica.
Ukoliko ne znate šta napraviti za ručak, donosimo vam recept za ovo viralno jelo koje će vas, sigurni smo, oduševiti.
Sastojci:
- Kore za pitu (450 g)
- 1 kg junećeg vrata
- 2 glavice luka
Sir Premaz:
- 120 ml kondenzovanog mlijeka (nezaslađeno)
- 130 g chedara
- 130 g Emmental
- 150 g procesiranog chedara (potreban za stabilnost smjese)
- 3 g soli
Premaz za kore:
- 100 g putera
- 50 ml vode
Redoslijed slaganja:
- Sezamove Sjemenke
- 4 kore
- Prva tura sira i mesa (luk prema gore)
- 4 kore
- Druga tura sira i mesa
- 6 kora na vrh
Priprema:
Peći na 220 c - 35 min.