recept

Neodoljivo čokoladna, lagana i kremasta torta za sve prilike

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako ste ljubitelj bogatih, ali nježnih torti s dozom kremastog luksuza i hrskavih čokoladnih dodataka – ovo je recept koji morate isprobati.

Ova torta s čokoladnim mrvicama donosi savršenu kombinaciju mekanog biskvita, čokoladne kreme i pjenaste slatke pavlake. Idealna je za rođendane, vikend druženja ili kad jednostavno želite ugoditi nepcu.

Sastojci

  • Biskvit
  • 100 g gorke čokolade
  • 60 g šećera
  • 1/8 l mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 3 bjelanjka
  • 2 kašike šećera (za bjelanjke)
  • 4 kašike maslaca
  • 2 kašike vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • ½ šoljice mlijeka
  • prstohvat soli
  • 200 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Krema

  • ½ l slatkog vrhnja
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • 2 kašike čokolade u mrvicama

Za kalup

maslac i brašno

Priprema

Pripremite kalup

Rasklopivi kalup premažite maslacem i pospite brašnom.
Zagrijte rernu na 180°C.
Rastopite čokoladu na pari. Umutite 60 g šećera s 1/8 l mlijeka i jednim žumanjkom, pa umiješajte u toplu čokoladu. Ostavite da se ohladi.
Umutite bjelanjke sa 2 kašike šećera u čvrsti snijeg.
Pjenasto umutite maslac sa vanilin šećerom i 80 g šećera, dodajte žumanjke, mlijeko, prstohvat soli, pa potom i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
U tu smjesu dodajte ohlađenu čokoladnu masu i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Za kremu

umutite slatko vrhnje s vanilin šećerom i šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, zatim dodajte kakao u prahu i lagano promiješajte.
Tortu prerežite na pola, premažite kremom, sastavite i zatim obilno premažite cijelu tortu izvana.
Po vrhu pospite čokoladu u mrvicama za dodatni ukus i dekoraciju.


Za dodatnu svježinu, između slojeva možete dodati tanke kolutiće banane ili maline. Torta se idealno slaže s kafom, ali i s kuglom sladoleda od vanilije.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba