Ova torta s čokoladnim mrvicama donosi savršenu kombinaciju mekanog biskvita, čokoladne kreme i pjenaste slatke pavlake. Idealna je za rođendane, vikend druženja ili kad jednostavno želite ugoditi nepcu.
Sastojci
- Biskvit
- 100 g gorke čokolade
- 60 g šećera
- 1/8 l mlijeka
- 1 žumanjak
- 3 bjelanjka
- 2 kašike šećera (za bjelanjke)
- 4 kašike maslaca
- 2 kašike vanilin šećera
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- ½ šoljice mlijeka
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Krema
- ½ l slatkog vrhnja
- 1 kašika vanilin šećera
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 kašike kakaa u prahu
- 2 kašike čokolade u mrvicama
Za kalup
maslac i brašno
Priprema
Pripremite kalup
Rasklopivi kalup premažite maslacem i pospite brašnom.
Zagrijte rernu na 180°C.
Rastopite čokoladu na pari. Umutite 60 g šećera s 1/8 l mlijeka i jednim žumanjkom, pa umiješajte u toplu čokoladu. Ostavite da se ohladi.
Umutite bjelanjke sa 2 kašike šećera u čvrsti snijeg.
Pjenasto umutite maslac sa vanilin šećerom i 80 g šećera, dodajte žumanjke, mlijeko, prstohvat soli, pa potom i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
U tu smjesu dodajte ohlađenu čokoladnu masu i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 45 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Za kremu
umutite slatko vrhnje s vanilin šećerom i šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, zatim dodajte kakao u prahu i lagano promiješajte.
Tortu prerežite na pola, premažite kremom, sastavite i zatim obilno premažite cijelu tortu izvana.
Po vrhu pospite čokoladu u mrvicama za dodatni ukus i dekoraciju.
Za dodatnu svježinu, između slojeva možete dodati tanke kolutiće banane ili maline. Torta se idealno slaže s kafom, ali i s kuglom sladoleda od vanilije.