Prirodno i ukusno

Osvježenje kod kuće: Evo kako napraviti ledeni čaj

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Dok su letnje vrućine na svom vrhuncu, ledeni čaj je savršeno osvježenje koje možete lako pripremiti kod kuće. Umesto da trošite novac na kafićke verzije, sa samo nekoliko sastojaka možete napraviti vlastiti ledeni čaj koji će vas ne samo osvežiti, već i razbuditi. Donosimo vam tri recepta za ledeni čaj koje ćete obožavati!

Crni ledeni čaj

Sastojci

  • 2 l skuhane vode
  • 5 kašika crnog čaja u rinfuzi ili 5 vrećica čaja
  • Kora organskog limuna
  • 5 kašika meda (po želji za zaslađivanje)
  • Nekoliko narezanih kriški limuna za posluživanje

Priprema

Skuhajte 2 litre vode. Kada voda proključa, dodajte crni čaj (5 vrećica ili 5 kašika čaja u rinfuzi). Ako volite intenzivniji ukus, možete dodati više čaja.
Dodajte tanko narezanu koru limuna (ako je organski) u vodu s čajem. Ostavite da se čaj ohladi 5 minuta, zatim izvadite čaj i koru limuna. Kada se čaj ohladi, dodajte med po ukusu. Poslužite hladno sa kockicama leda i kriškama limuna.

Zeleni ledeni čaj

Sastojci

  • 2 l skuhane vode
  • 5 kašika zelenog čaja u rinfuzi ili 5 vrećica čaja
  • Kora organskog limuna
  • 5 kašika meda (po želji za zaslađivanje)
  • Nekoliko narezanih kriški limuna za posluživanje
  • Nekoliko listića sveže mente

Priprema

Skuhajte 2 litre vode. Kada voda proključa, dodajte zeleni čaj (5 vrećica ili 5 kašika čaja u rinfuzi). Ostavite čaj da se kuha 5-6 minuta.
Dodajte tanko narezanu koru limuna i pustite da odstoji s čajem. Nakon toga izvadite čaj i koru limuna.
Kada se čaj ohladi, dodajte med po ukusu. Poslužite hladno sa kockicama leda i natrganim listićima sveže mente za dodatni osvežavajući ukus.

Ledeni čaj od breskve

Sastojci

  • 2 l skuhane vode
  • 5 kašika zelenog čaja u rinfuzi ili 5 vrećica čaja
  • 5 kašike  meda (po želji za zaslađivanje)
  • Miks breskve i đumbira
  • Iscijeđen sok od jednog limuna
  • Narezane breskve za posluživanje

Priprema

Skuhajte 2 litre vode. Kada voda proključa, dodajte zeleni čaj (5 vrećica ili 5 kašika čaja u rinfuzi). Ostavite da se čaj kuha 5 minuta, zatim izvadite čaj.
Ogulite i narežite breskve, a zatim ih izmiksajte zajedno s malo đumbira i vode. Procijedite smesu i dodajte je ohlađenom čaju.
Dodajte iscijeđen sok od jednog limuna i po želji med. Poslužite hladno sa kockicama leda i narezanim breskvama za dodatnu svježinu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba