Tjestenina je jedno od najdražih jela širom svijeta – jednostavna je, brzo se sprema i nudi bezbroj mogućnosti.
Bilo da tražite brzi obrok ili nešto što će vas utješiti i zasititi, tjestenina je uvijek dobar izbor.
Ipak, postoji sastojak koji rijetko kome padne na pamet, a čini tjesteninu nevjerovatno kremastom i bogatom.
Prema mišljenju kulinara na internetu, riječ je o potcijenjenom dodatku koji zaslužuje više pažnje.
Radi se o tahiniju – pasti od sezama, za koju je kulinarska spisateljica Audrey Enjoli istakla da daje jelu posebnu dubinu ukusa i orašaste note.
Iako se obično povezuje sa slasticama, odlično se uklapa i u jela s tjesteninom.
Food blogerica Nisha, autorica stranice Rainbow Plant Life, naglašava da tjestenina s umakom od tahinija postaje bogata, kremasta i nevjerovatno ukusna, a priprema traje svega 30 minuta.
U osnovi umaka nalaze se tahini, maslinovo ulje i voda u kojoj se kuhala tjestenina.
Ova kombinacija stvara baršunastu teksturu koja oduševljava, a posebna prednost je što ne sadrži orašaste plodove, pa je pogodna i za one koji imaju alergije. Suptilan sezamov okus daje dodatnu aromu, a jelo se može lako prilagoditi ličnim ukusima.
Nisha u svom receptu spaja tjesteninu i brokulu s umakom od limuna i tahinija.
Svestran i hranjiv, tahini je mnogo više od dodatka za humus – može postati ključni sastojak u vašoj kuhinji.