Priprema ukusnog ručka nikad nije bila lakša: Evo kako napraviti savršene tortilje
Sastojci
- oštro brašno 3 šoljice
- so 1,50 kašikica
- prašak za pecivo 1 kašikica
- voda 1 šoljica
- suncokretovo ulje 0,33 šoljice
Priprema
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, dodajte ulje i vodu te miješajte što više gumenom lopaticom ili kašikom. Ako imate mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšajte posao i tijesto zamijesite u njemu.
Kada se tijesto počne formirati, stavite ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko.
Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavite ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistom krpom kako se ne bi osušilo.
Oblikujte kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijelite na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljate u krug veličine tave.
Tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položite na tavu i pecite 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta.
Premjestite tortilju na čisti tanjir, prekrijte je ubrusom i ostavite sa strane.
Ponovite postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako vam se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanjite vatru.
Tortilje poslužite tople s omiljenim nadjevom.