Mekani, okrugli somuni su ključni sastojak palestinske nacionalne kuhinje i temelj jela poznatog kao musahan. Prema dokumentaciji njemačkog orijentaliste Gustafa Dalmana s početka 20. vijeka, u Palestini su somuni često punjeni raznim mješavinama poput sira i luka, špinata i luka ili sušenog grožđa i pinjola.
Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gdje se prave u raznim varijantama i imaju različita imena.
Sastojci
- 4 šolje brašna
- 1 kašika soli
- 1 kesica suhog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1¾ šolje vruće vode
Priprema
Sipajte u zdjelu malo mlake vode, pa u to sipajte suhi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.
Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mješajte dok ne počne da dobija oblik tijesta.
Mjesite nekoliko minuta.
Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.
Ponovo mjesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.
Uključite rernu na 200°C.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.
Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.