Lagano jelo

Pripremite ukusni obrok s lososom i tzatziki umakom

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Losos je jedna od najpopularnijih vrsta ribe zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti i jednostavnosti pripreme. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik u kuhinji, ovaj recept za lososa s povrćem i tzatziki umakom brzo će postati jedan od vaših omiljenih.

Ovaj obrok je prava riznica zdravlja - pun proteina iz lososa, vlakana, minerala i vitamina iz povrća i kvinoje, a sve to upotpunjuje osvježavajući grčki umak od krastavaca, češnjaka, limunovog soka i aromatičnog bilja. Idealan je za ljetne dane jer je lagan, hranjiv i lako probavljiv.

Sastojci

  • Fileti lososa
  • Vrhnje
  • 200 g kuhane kvinoje
  • 1 krastavac
  • 1 patlidžan
  • 1 šaka rikule
  • 2 paradajza
  • So, biber

Sastojci za tzatziki umak

  • Jogurt
  • 1 češanj češnjaka
  • Krastavac
  • Sok od limuna
  • So
  • Kopar

Priprema tzatziki umaka

Ogulite i naribajte krastavac i češnjak.
Stavite ih u zdjelu, dodajte jogurt, limunov sok, kopar i so, te sve dobro promiješajte.
Ostavite umak u frižideru dok pripremate ostatak obroka.

Priprema lososa

Operite patlidžan i narežite ga na ploške. Posolite ga i stavite u cjedilo kako bi otpustio gorčinu.
Operite paradajz i prerežite ih na pola.
Operite rotkvice i krastavac, te ih narežite na ploške.
Osušite filete lososa, posolite ih i popaprite, zatim ih ispecite na roštilju.
Na roštilju također ispecite paradajz i patlidžan.
Na tanjir stavite kuhanu kvinoju, zatim dodajte rikulu, rotkvice, paradajz i patlidžan.
Na vrh stavite pečeni losos i prelijte s malo tzatziki umaka.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba