Ovaj obrok je prava riznica zdravlja - pun proteina iz lososa, vlakana, minerala i vitamina iz povrća i kvinoje, a sve to upotpunjuje osvježavajući grčki umak od krastavaca, češnjaka, limunovog soka i aromatičnog bilja. Idealan je za ljetne dane jer je lagan, hranjiv i lako probavljiv.
Sastojci
- Fileti lososa
- Vrhnje
- 200 g kuhane kvinoje
- 1 krastavac
- 1 patlidžan
- 1 šaka rikule
- 2 paradajza
- So, biber
Sastojci za tzatziki umak
- Jogurt
- 1 češanj češnjaka
- Krastavac
- Sok od limuna
- So
- Kopar
Priprema tzatziki umaka
Ogulite i naribajte krastavac i češnjak.
Stavite ih u zdjelu, dodajte jogurt, limunov sok, kopar i so, te sve dobro promiješajte.
Ostavite umak u frižideru dok pripremate ostatak obroka.
Priprema lososa
Operite patlidžan i narežite ga na ploške. Posolite ga i stavite u cjedilo kako bi otpustio gorčinu.
Operite paradajz i prerežite ih na pola.
Operite rotkvice i krastavac, te ih narežite na ploške.
Osušite filete lososa, posolite ih i popaprite, zatim ih ispecite na roštilju.
Na roštilju također ispecite paradajz i patlidžan.
Na tanjir stavite kuhanu kvinoju, zatim dodajte rikulu, rotkvice, paradajz i patlidžan.
Na vrh stavite pečeni losos i prelijte s malo tzatziki umaka.