Upotrijebite kuhani grah i nasjeckani paradajz iz konzerve i tako skratite vrijeme pripreme. Slasnost jela postignite uz upotrebu ukusnog povrtnog temeljca i mediteranskih začina.
Sastojci
- 1 l povrtnog temeljca
- 800 ml paradajza iz konzerve
- 500 g nasjeckanog kelja
- 240 g kuhanog graha
- 2 krompira
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 čajna kašikica češnjaka u prahu
- 1 čajna kašikica sušenog origana
- 1 čajna kašikica sušenog timijana
- 1 čajna kašikica sušenog bosiljka
- ½ čajne kašikica šećera
- so i biber po želji
- peršun za posluživanje
- ulje za dinstanje
Priprema
U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu izdinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Dinstajte povrće oko osam do 10 minuta dok ne omekšaju.
Dodajte bijlei luk nasjeckan na manje komade i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
Podlijte povrće povrtnim temeljcem i paradajzom.
Dodajte očišćeni krompir narezan na manje kocke, kelj narezan na trakice i kuhani grah.
Začinite sve zajedno soli, biberom, češnjakom u prahu, bosiljkom, timijanom i origanom. Dodajte i malo šećera.
Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi 15-ak minuta dok se krompir ne skuha do kraja.
Poslužite varivo sa svježim peršunom po želji i kriškom hljeba.