Gotovo za pola sata

Pripremite ukusno varivo sa kuhanim grahom i paradajzom

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ako želite za pola sata napraviti ukusan ručak, isprobajte recept za ovo povrtno varivo od kelja, krompira i graha.

Upotrijebite kuhani grah i nasjeckani paradajz iz konzerve i tako skratite vrijeme pripreme. Slasnost jela postignite uz upotrebu ukusnog povrtnog temeljca i mediteranskih začina.

Sastojci

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 800 ml paradajza iz konzerve
  • 500 g nasjeckanog kelja
  • 240 g kuhanog graha
  • 2 krompira
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 čajna kašikica češnjaka u prahu
  • 1 čajna kašikica sušenog origana
  • 1 čajna kašikica sušenog timijana
  • 1 čajna kašikica sušenog bosiljka
  • ½ čajne kašikica  šećera
  • so i biber po želji
  • peršun za posluživanje
  • ulje za dinstanje

Priprema

U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu izdinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Dinstajte povrće oko osam do 10 minuta dok ne omekšaju.

Dodajte bijlei luk nasjeckan na manje komade i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.

Podlijte povrće povrtnim temeljcem i paradajzom.

Dodajte očišćeni krompir narezan na manje kocke, kelj narezan na trakice i kuhani grah.

Začinite sve zajedno soli, biberom, češnjakom u prahu, bosiljkom, timijanom i origanom. Dodajte i malo šećera.

Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi 15-ak minuta dok se krompir ne skuha do kraja.

Poslužite varivo sa svježim peršunom po želji i kriškom hljeba.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba