lagani ručak ili večera

Punjene tikvice u obliku čamaca: Lagano, zdravo i kremasto jelo koje osvaja na prvi zalogaj

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako tražite lagano, ukusno i vizualno privlačno jelo koje spaja zdravu ishranu i domaći ukus, punjene tikvice u obliku čamaca su savršen izbor!

Ovo jelo je odličan način da iskoristite sezonske tikvice, a zahvaljujući pilećem mesu, dobija na hranjivosti i aromi.

Sastojci:

  • ulje
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 4–5 tikvica
  • 2 pileća filea
  • aleva paprika, so, biber
  • kečap
  • 2 dl kisele pavlake

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno sjeckani crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Tikvice operite, prerežite ih po dužini i pažljivo izdubite kako biste dobili oblik "čamaca". Izdubljeni dio tikvica narežite na kockice i dodajte luku.

Posebno skuhajte pileće filee, zatim ih isjeckajte na sitne kockice i dodajte smjesi s tikvicama. Sve zajedno pirjajte dok višak tekućine ne ispari, a zatim začinite alevom paprikom, solju i biberom.

Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite u izdubljene tikvice, poređajte ih u vatrostalnu posudu i prelijte kečapom. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C dok tikvice ne omekšaju.

Pred kraj pečenja, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratite još nekoliko minuta da se lijepo zapeku i dobiju zlatnu boju.

Za dodatnu hrskavost, pred kraj možete posuti malo ribanog sira ili prepečenih prezli.

Ovo jelo je idealno kao lagani ručak ili večera, a voli ga i staro i mlado. Praktično, ukusno i zdravo, punjene tikvice će sigurno postati redovan gost na vašoj trpezi!
 

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba