Spoj topline i bogatog okusa

Recept koji miriše na jesen: Kremasta supa od gljiva

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Dok se priroda oblači u nijanse zlatne i crvene, i naša kuhinja prelazi na tople, mirisne recepte koji griju dušu.

Jesen je sezona gljiva – od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki – a upravo tada nastaje najukusnija, baršunasta krem supa od gljiva.

Savršena za hladne dane, ova supa spaja jednostavne sastojke i bogat, zemljani miris šume. U nastavku donosimo provjeren recept koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 500 g miješanih gljiva (šampinjoni, bukovače, vrganji…)
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 manji krompir
  • 2 kašike maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • So, biber, prstohvat timijana
  • Svježi peršun za serviranje

Priprema:

Na maslacu i maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk.
Dodajte nasjeckane gljive i kratko ih propržite dok ne puste vodu.
Umiješajte krompir narezan na kockice, pa sve prelijte povrtnim temeljcem.
Kuhajte oko 20 minuta, dok krompir i gljive ne omekšaju.
Dodajte začine i vrhnje za kuhanje, a zatim sve izblendajte u glatku, kremastu smjesu.
Poslužite toplo, uz malo svježeg peršuna i krišku hrskavog domaćeg kruha.

Jednostavna, mirisna i utješna — krem supa od gljiva pravi je simbol jeseni koji će ugrijati svaku hladnu večer.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba