Isprobajte već danas
Recept za punjene tikvice sa sirom i piletinom koji će osvojiti srca svih ukućana
Zamislite sočne tikvice ispunjene kremastim sirom i komadićima piletine, pečene do savršene zlatno smeđe boje. Ovaj recept za punjene tikvice savršen je spoj ukusa i tekstura koji će oduševiti sve ukućane za stolom. Priprema je jednostavna, a rezultat je neodoljiv obrok koji će postati omiljeni porodični jelovnik. U nastavku otkrijte kako pripremiti ovu ukusnu i hranjivu poslasticu.
Sastojci
- 3 filea pilećih prsa,
- 4 kašike maslinova ulja,
- 2 velike tikvice,
- crvena paprika,
- paprika babura,
- luk srebrenac,
- so,
- 2 kašike mljevenog korijandera,
- kašikica suhog timijana,
- 150 g polutvrdog sira
Priprema
Zagrijte rernu na 190°C. Papriku narežite na sitno, a tikvice na tri dijela da dobijete tri ‘valjka’. Izdubite sredinu, ali ostavite dno kako bi punjenje ostalo u tikvici. Izdubljene tikvice posložite na tavu, a ‘meso’ iz izdubljene tikvice narežite na manje komade. Sir narežite na kockice. Luk sitno narežite, a piletinu na što manje komade. Na maslinovom ulju i laganoj vatri pirjajte luk, dodajte papriku i ‘meso’ tikvica pa piletinu. Sve izmiješajte pa dodajte so, korijander i timijan. Promiješajte i pecite oko 15 minuta. Po potrebi dodajte još začina. U izdubljenu tikvicu dodajte sir te povrće i piletinu iz tave, a na vrh nekoliko komadića sira. Pecite u rerni oko 20 minuta.