Pun pogodak

Recept za zdrav kolač sa bananama i hurmama: Slatkoća bez dodanog šećera

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Hurme i banane ističu se svojom slatkoćom pa u receptima za kolače smanjuju potrebu za dodanim šećerom. Drugim riječima, prirodni su zaslađivači, a pored toga obiluju vlaknima i vitaminima.  Kada spojimo hurme i banane, dobijemo pun pogodak po pitanju slatkoće, što će posebno odgovarati sladokuscima.

Evo recepta koji možete iskoristiti kada vam se jede nešto slatko, a da sadrži samo prirodno prisutan šećer. 

Za ovaj kolač, pored banana i hurmi, trebat će vam dobro poznati sastojci koje imate u svojim kuhinjskim ladicama. 

Sastojci:

  • 1,5 šoljica integralnog brašna
  • 1 šoljica hrimi bez košpica
  • 2 zrele banane
  • 2 jaja
  • 1/4 šoljice otopljenog kokosovog ulja
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • 1 čajna kašika praška za pecivo 
  • pola čajne kašike sode bikarbone
  • pola čajne kašike cejlonskog cimeta
  • 1/4 šoljice sjeckanih oraha
  • prstohvat soli. 

Priprema

Hurme prelijte toplom vodom i ostavite ih 10 minuta u vodi da omekšaju. 
Nakon što su omekšale, ocijedite hurme , ubacite ih u blender i izblendajte u pastu. 
Zagrijte rernu na 180 °C.
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. 
U velikoj zdjeli usitnite banane vijuškom pa dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke. 
Dodajte u smjesu pastu od hurmi i pomiješajte. 
U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, so i prašak za pecivo. Dodajte i sjeckane orahe, a ako ih ne volite, preskočite ih. 
Postepeno dodajte suhe mokrim sastojcima i sjedinite smjesu. 
Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 50 minuta. 
Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, a prije posluživanja pustite da se malo ohladi i dodatno ga posipajte cimetom po želji. 

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba