Slatko od oguljenih šljiva – tradicionalni recept koji oduševljava
Priprema ovog slatkog zahtijeva malo pažnje i strpljenja, ali rezultat je vrijedan svakog truda. Donosimo vam jasan i provjeren recept za slatko od oguljenih šljiva sa dodatkom limuna, vanilinog šećera i mirisnog ruzmarina.
Sastojci:
- 1 kg šljiva (poluzrelih)
- 1 kg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun
- 1 pakovanje vanilinog šećera
- nekoliko listova ruzmarina
- krečna voda (pripremljena od vode i kreča)
Priprema:
Pripremite krečnu vodu tako što ćete kreč otopiti u vodi i ostaviti da se talog slegne.
Šljive oljuštite i stavite da odstoje u čistoj krečnoj vodi kako bi omekšale i izgubile gorčinu.
Nakon nekoliko sati, šljive dobro operite u hladnoj vodi, uklonite im koštice i ostavite da se ocijede na čistoj krpi.
U većoj posudi pomiješajte šećer i vodu toliko da šećer bude prekriven.
Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i počne lagano kuhati.
Dodajte šljive u šećerni sirup i kuhajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
Tokom kuhanja, lonac nekoliko puta protresite i skidajte pjenu koja će se pojavljivati.
U početku je pjena bijela, a kako se kuhanje bliži kraju, postaje smeđa.
Pred kraj kuhanja dodajte tanke kolutove limuna, nekoliko listova ruzmarina i vanilin šećer. Nastavite kuhati još nekoliko minuta da se okusi prožmu.
Džem je spreman kada dvije kapi soka počnu padati zajedno s kašike.
Sklonite posudu s vatre, pažljivo uklonite pjenu i pokrijte slatko vlažnom krpom.
Ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan slatko sipajte u čiste i suhe tegle, dobro zatvorite celofanom ili poklopcem i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.
Umjesto košpice, u svaku šljivu možete staviti četvrtinu jezgre oraha što dodatno obogaćuje ukus.