recepti

Štrudla s makom: Savršena starinska delicija

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Divna kombinacija slatkog i blago kiselog ukusa maka u mekom tijestu čini štrudlu s makom zaista posebnom. Donosimo recept za štrudlu s makom

Svi vole štrudlu s makom zbog njenog savršenog spoja slatkog i blago kiselog ukusa, kao i mekane teksture koja podsjeća na nostalgične trenutke iz djetinjstva.
Recept za štrudlu s makom: Omiljenu starinsku deliciju

Vjeruje se da je ovaj desert stigao na Balkan tokom Austrougarske vladavine. Međutim, prema nekim austrijskim izvorima, riječ je o turskom slatkišu koji neki nazivaju mlađom sestrom baklave. Na Balkanu ovaj desert ima različita imena. U Sloveniji se zove makova potica, u Hrvatskoj povitica s makom, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Sastojci:

Za tijesto:

450 g brašna
200 ml vode
1 kašika šećera
7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg kvasca)
125 g margarina

Za fil:

500 g mljevenog maka
150 g šećera
3 kašike griza

Za sirup:

400 ml vode
200 g šećera

Priprema:

Za pripremu sirupa, u manju šerpu stavite šećer i vodu, pa kuhajte oko 1-2 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobro izmiješajte griz, mak i šećer, a zatim polako prelijte sirupom. Dodajte sirup postepeno kako biste dobili mekši nadijev koji će se zgusnuti kada odstoji.

U manju posudu sipajte šećer, kvasac i toplu vodu i miješajte dok se kvasac ne rastopi. U posebnu posudu stavite 225 g brašna i dodajte rastopljeni kvasac. Dodajte omekšali margarin i ostatak brašna, pa dobro umijesite dok se tijesto ne prestane ljepiti za ruke.

Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte ga u loptice. Pripremite pleh sa papirom za pečenje prije nego što počnete da razvijate testo. Razvijte tijesto na debljinu od oko 3 mm. Namažite polovinu pripremljenog nadijeva na tijesto i malo uvucite krajeve ka unutra.

Urolajte tijesto u štrudlu i ponovite postupak sa drugim dijelom tijesta. Prenesite štrudle na pleh, probijte ih viljuškom i premažite margarinom. Stavite štrudle u hladnu rernu i uključite je na 180 stepeni. Pecite oko sat vremena.

Ako želite mekšu koricu, prelijte je otopljenim margarinom. Ako to ne učinite, korica će biti hrskava.

Ako želite da isprobate malo drugačiji recept za štrudlu s makom, pogledajte ovaj recept:

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba