Sastojci
- 250 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 300 ml jake crne kafe (ohladiti)
- 200 ml slatkog vrhnja
- paket piškota
- kakao prah za posipanje
- ekstrakt vanilije (po želji)
Priprema
Skuhajte jaku crnu kafu, zasladite po želji.
U velikoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir sa šećerom u prahu i malo ekstrakta vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli, izmiksajte slatko vrhnje do čvrstog, a zatim ga umiješajte u mascarpone smjesu dok ne dobijete jednoličnu i glatku kremu.
Piškote umočite u ohlađenu kafu, ali pazite da ne budu previše natopljeni kako se ne bi raspali. Na dno svake čaše stavite sloj natopljenih piškota.
Preko piškota ravnomjerno rasporedite sloj kreme od mascarponea te ponovite postupak slojevitog raspoređivanja piškota i kreme dok ne napunite čaše, završavajući kremom na vrhu.
Prije posluživanja posipajte kakao u prahu i stavite desert da se ohladi u frižideru najmanje dva sata prije posluživanja.
Uživajte!