za cijelu porodicu

Tri jednostavna recepta za Badnjak koja će vas spasiti u kuhinji

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Badnjak je vrijeme kada se porodica okuplja oko stola i kada tradicija ima posebno mjesto.

Pripreme ne moraju biti dugotrajne – donosimo tri brza recepta koja će vam omogućiti da uživate u porodičnom druženju, a da pritom ne provedete sate u kuhinji.

Ekspres bakalar na bijelo

Za one koji žele brzi, a ukusan badnjački riblji obrok, ovaj recept je idealan.

Sastojci:

  • 400 g fileta bakalara (namaknutog ili smrznutog)
  • 2–3 češnja bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu
  • svježi peršun
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

Bakalar skuhajte u lagano posoljenoj vodi 10–15 minuta.
Ocijedite ga i viljuškom rastresite na komadiće.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, maslinovo ulje, peršun i limun.
Sve lagano promiješajte i poslužite toplo ili mlako.
Savjet: bakalar možete poslužiti uz kuhani krompir ili svježi domaći hljeb.

Krompir salata s lukom i maslinovim uljem

Ova jednostavna salata savršeno nadopunjuje riblje jelo i lako se priprema.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 manji crveni luk
  • maslinovo ulje
  • sol i biber
  • nekoliko kapi jabučnog octa

Priprema:

Krompir skuhajte u kori, ogulite i narežite na tanke kriške.
Dodajte tanko rezani crveni luk.
Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i malo octa.
Promiješajte i ostavite 15–20 minuta da se okusi povežu prije posluživanja.

Pečene jabuke s orasima i medom

Ovaj brz i mirisan desert savršen je za Badnjak i oduševit će cijelu porodicu.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 2 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike meda
  • cimet po ukusu

Priprema:

Jabukama izdubite sredinu.
Pomiješajte orahe s medom i cimetom te napunite jabuke ovom smjesom.
Složite ih u posudu za pečenje i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Poslužite toplo, uz čaj ili kuhano vino. Ako želite, umjesto cimeta možete koristiti i začin poput pumpkin spice.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba