Tradicionalni iftarski obroci se uveliko razlikuju širom islamskog svijeta, odražavajući bogatu tapiseriju kultura i kuhinja.
Posebno značajnu ulogu u iftaru imaju deserti, koji pružaju slatki završetak dana posta, piše Taste Atlas.
Među nekoliko tradicionalnih iftarskih deserta u kojima se uživa u raznim zemljama našla se i tufahija iz Bosne i Hercegovine, sa ocjenom 3.7.
Najveću ocjenu dobile su kunefe, a baklava je na drugom mjestu.
Kompletnu listu po izboru TasteAtlasa pogledajte u prilogu.
Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 šlag
1 l vode
2 Vanilin šećera
Priprema
1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.