ramazanska trpeza

Turski ramazanski okusi: Mercimek köftesi, ıskender kebab i künefe za poseban iftar

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Turska kuhinja, bogata začinima, povrćem i mesom, nudi nevjerovatnu paletu jela koja su savršena za ramazansku trpezu.

Ako želite unijeti dašak Turske u svoj iftar, donosimo vam nekoliko klasičnih turskih jela koja će obogatiti vašu večeru.

Predjelo: Mercimek köftesi (štapići od crvene leblebije)

Sastojci:

  • 1 šoljica crvene leblebije
  • 1/2 šoljice bulgura
  • 1 crveni luk
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 1/2 kašike kvasca u prahu
  • Sok od 1 limuna
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja
  • Svježi peršun, so i biber

Priprema: Crvenu leblebiju skuhajte dok ne omekša, pa je pomiješajte s bulgurom, crnim lukom, začinima i maslinovim uljem. Nakon što se smjesa ohladi, oblikujte male štapiće i pospite ih svježim peršunom.

Ovi ukusni štapići savršen su početak za iftar.

Glavno jelo: İskender Kebab

Sastojci:

  • 500 g janjećeg mesa (ili piletine)
  • Polovica hljeba bez kore ili napravite domaći
  • 1 šoljica jogurta
  • 2 kašike crvene paprike
  • 2 kašike mljevenog kvasca
  • Maslinovo ulje
  • So i biber

Priprema: Mesu dodajte začine, maslinovo ulje, crvenu papriku i so, te ga ispecite u tavi. U međuvremenu, ispecite hljeb i narežite ga na komade. Na svakom tanjiru složite komadiće hljeba, a na vrh stavite pečeno meso.

Preko toga prelijte jogurt s malo crvene paprike, sve zalijte maslinovim uljem i poslužite.

Desert: Künefe

Sastojci:

  • 300 g kadaif tijesta (može se zamijeniti s vrlo tankim slojevima filo tijesta)
  • 200 g neslanog sira (idealno je koristiti mozzarellu)
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode
  • 1 kašika ružine vode (opcionalno)

Priprema: Na tavi otopite maslac i stavite polovicu pripremljenog kadaifa, a na njega složite sir.

Pokrijte ostatkom kadaifa, pa pecite na srednjoj vatri dok ne postane zlatno smeđi. U međuvremenu, pripremite sirup od šećera i ružine vode, pa prelijte preko pečenog künefea.

Ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja.

Piće: Ayran

Sastojci:

  • 1 šoljica jogurta
  • 1/2 šoljice vode
  • So

Priprema: Pomiješajte jogurt, vodu i so, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Ayran je osvježavajuće piće koje je idealno za uživanje nakon posta.

Ova jela će obogatiti vašu ramazansku trpezu i donijeti dašak turske tradicije. 

Uživajte u ovim raznovrsnim jelima i običajima, i neka vas svaki dan ramazana vodi ka unutrašnjem miru, ljubavi i zajedništvu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba