Fettuccine Alfredo, prema različitim izvorima, ima svoje korijene u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji, gdje su jednostavni recepti s puterom i sirom bili popularni još od 15. stoljeća. Martino da Como, poznati kulinarski stručnjak, spominje slične kombinacije sastojaka za "Maccaroni romaneschi". No, moderna verzija Fettuccine Alfredo kao specifična pasta s maslacem i parmezanom definisana je tek u 20. stoljeću. Danas je ova tjestenina omiljeni izbor širom svijeta zbog svoje jednostavnosti i izvanrednog okusa.
Originalni recept za Fettuccine Alfredo
Za pripremu najautentičnije Fettuccine Alfredo tjestenine prema originalnom receptu, trebat će vam sljedeći sastojci:
- Fettuccine tjestenina
- puter
- parmezan
Priprema
Kuhanje tjestenine: Skuhajte fettuccine prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Priprema sosa: U dublju posudu stavite šest kockica putera i ostavite da se lagano otope na dnu posude.
Dodavanje parmezana: Prebacite kuhane fettuccine u posudu s rastopljenim puterom. Dodajte tri kašike parmezana (ili više prema ukusu) i lagano promiješajte.
Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste postigli željenu kremastu teksturu sosa. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se parmezan stopio i obložio tjesteninu.