Isprobajte

Zapečeni patlidžani i paradajz s parmezanom: Savršeno ljetno jelo

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Na vrhuncu ljeta, nema ničeg boljeg od sočnog paradjza i patlidžana, a kad ih upotpunite sa sirom, pravo je vrijeme za kulinarski užitak. Ovo jelo je idealno za brzu pripremu – sve što vam treba je nekoliko minuta aktivnog rada, a ostatak posla odradi rerna.

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
2 velika luka
2 patlidžana
3 paradjza 
3 režnja češnjaka
So i biber po ukusu
4 kašike naribanog parmezana
Svježi peršun za ukrašavanje

Priprema

Patlidžane narežite na ploške i posolite ih. Ostavite ih 15 minuta kako bi so povukla gorčinu i višak tekućine. Nakon toga, isperite ih, osušite ubrusom i stavite u posudu za pečenje. Zagrijte rernu na 175°C. U tavi zagrijte maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte narezan luk i tanko sjeckani češnjak uz često miješanje dok luk ne postane mekan i staklast. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu.

Na pripremljeni luk, složite ploške rajčice i patlidžana. Posolite i pobiberite po želji. Po vrhu pospite naribani parmezan.

Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite je u zagrijanu rernu. Pecite 20 minuta, a zatim skinite foliju i nastavite peći još 10 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršunom. Ovo jelo može biti savršeno kao prilog ili kao samostalni obrok.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba