Sastojci
2 kašike maslinovog ulja
2 velika luka
2 patlidžana
3 paradjza
3 režnja češnjaka
So i biber po ukusu
4 kašike naribanog parmezana
Svježi peršun za ukrašavanje
Priprema
Patlidžane narežite na ploške i posolite ih. Ostavite ih 15 minuta kako bi so povukla gorčinu i višak tekućine. Nakon toga, isperite ih, osušite ubrusom i stavite u posudu za pečenje. Zagrijte rernu na 175°C. U tavi zagrijte maslinovo ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte narezan luk i tanko sjeckani češnjak uz često miješanje dok luk ne postane mekan i staklast. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu.
Na pripremljeni luk, složite ploške rajčice i patlidžana. Posolite i pobiberite po želji. Po vrhu pospite naribani parmezan.
Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite je u zagrijanu rernu. Pecite 20 minuta, a zatim skinite foliju i nastavite peći još 10 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršunom. Ovo jelo može biti savršeno kao prilog ili kao samostalni obrok.