Zabrinula mnoge

Emotivna reakcija kraljice Camille na memorijalnom okupljanju ratnih veterana izazvala znatiželju

Autor: Žene.ba
Emotivna reakcija kraljice Camille na memorijalnom okupljanju ratnih veterana izazvala znatiželju
Foto: Agencije

Kraljica Camilla je pokazala jaku emocionalnu reakciju na okupljanju ratnih veterana povodom obilježavanja Dana D. Njihova prisutnost označavala je 80. godišnjicu ključnog iskrcavanja savezničke vojske u Portsmouthu, Engleska, prije nego što su krenuli prema Normandiji 6. juna 1944. Taj dan je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju Europe tokom Drugog svjetskog rata, ali je također rezultirao gubitkom mnogih hrabrih vojnika. Camillin emotivni trenutak podsjetio je sve prisutne na žrtve i hrabrost onih koji su se borili za svjetski mir.

Na rijetkom okupljanju su uz politički vrh bili prisutni svi stariji aktivni članovi kraljevske porodice- kralj Charles, Camilla i princ William. Bio je to izuzetan trenutak jer je britanski kralj prvi put od kada je početkom godine obznanjeno da boluje od karcinoma, održao duži govor upućen javnosti. Priča vremešnog veterana, koji se Kraljevskoj mornarici pridružio sa samo 17 godina te svjedočio pogibiji mnogih vojnika, uključujući i svog najboljeg prijatelja, dirnula je srca prisutnih. Čak su i kralj Charles i Camilla bili pogođeni pričom te nisu mogli sakriti emocije.

‘‘Priče o hrabrosti, otporu i solidarnosti koje smo čuli danas, ali i kroz naše živote ne mogu, a da nas ne dirnu, inspirišu i podsjete na ono što dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji. Naša je privilegija čuti to svjedočanstvo, ali naša uloga nije samo pasivna. Naša je dužnost osigurati da mi i buduće generacije ne zaboravimo njihovu službu i njihovu žrtvu u zamjeni tiranije slobodom”, rekao je dirnuti Charles.

Kraljevski par je suočen s nizom izazova, a mnogi su primijetili njihovu emotivnu reakciju koja može biti povezana s tim izazovima. Spekuliše se da je jedan od razloga za njihove emocije zdravstveno stanje princeze Kate, koja se čini ozbiljno bolesnom s obzirom na planiranu pauzu od kraljevskih dužnosti tokom cijele godine. Na svečanom memorijalnom događaju, budući britanski kralj, princ William, prvi je govorio, a prisutni su ga najviše pitali o zdravlju njegove supruge. Princ je odgovorio jednom znatiželjnom veteranu da je Kate bolje i izrazio žaljenje što nije mogla biti s njima u Portsmouthu. Očito je da je briga za zdravlje njegove supruge među njihovim prioritetima.

A nakon obilježavanja memorijalnog dana u Engleskoj, kralj Charles, kraljica Camilla i princ William otputovali su u Normandiju gdje Francuzi također tradicionalno obilježavaju Dan D, odnosno iskrcavanje savezničke vojske i početka vojne operacije koja je oslobodila veliki dio sjeverne Francuske i naciste natjerala na povlačenje.