Posjeta Africi

Meghan Markle srdačno dočekana u Nigeriji

Autor: Žene.ba
Meghan Markle srdačno dočekana u Nigeriji
Foto: ANDREW ESIEBO

Nakon izazovnog povratka u Veliku Britaniju zbog obilježavanja prve decenije Invictus igara, princ Harry i Meghan krenuli su na službenu turneju koja ih je ovaj put odvela u Afriku. Nigerija je bila njihova odabrana destinacija, pružajući princu priliku da se udalji od nedavnih napetosti unutar kraljevske porodice koje je iskusio tokom boravka u Londonu. Meghan, nakon izbjegnute posjete Velikoj Britaniji, ovaj put je pratila svog supruga na putovanju u prijateljsku afričku zemlju.

Nigerijski doček toplinom očito je podigao Harryjevo raspoloženje. Par je bio pozvan na susret s načelnikom Glavnog stožera nigerijskih oružanih snaga, koji je veliki pobornik Invictus igara. Iako nisu predstavnici kraljevske porodice, od trenutka kada su 10. maja ujutro sletjeli u zračnu luku Nnamdi Azikiwe u Abuji, bili su tretirani kao VIP gosti.

Iako im nije priređen državni doček zbog njihove neformalne pozicije, domaćini su se potrudili da Harry i Meghan osjete srdačnost i dobrodošlicu u svakom trenutku.

Ova neuobičajno topla dobrodošlica ima i poseban razlog. Meghan je prije dvije godine, u jednoj epizodi svog podcasta Archetypes, otkrila da ima nigerijske korijene - oko 43 posto njenog genetskog nasljeđa dolazi iz te zemlje. Dodatno, Meghan i Harry su na prethodnim Invictus igrama u Düsseldorfu posvetili mnogo pažnje nigerijskom timu. Harry je spomenuo njihovu podršku čak i u svom uvodnom govoru tokom otvaranja manifestacije.

Ne mogu otkriti da imamo favorite u našem domu, ali budući da je moja supruga otkrila da je nigerijskog porijekla, navijanje za njih ove godine moglo bi postati malo konkurentnije", rekao je u šali.

Njihova nova turneja također je podsjetnik na lijepe trenutke proživljene tokom tri službena putovanja na kojima su predstavljali kraljicu Elizabetu. Nedugo nakon vjenčanja 2018. godine, par je posjetio Australiju, Tongu, Fidži i Novi Zeland, gdje su svojim neposrednim pristupom prilikom druženja s građanima osvojili simpatije domaćina. U februaru 2019. godine, dok je Meghan bila trudna po prvi put, posjetili su Maroko. Kasnije, kada je njihov sin Archie imao pet mjeseci, krenuli su na turneju Južnom Afrikom. Tokom te posjete, Meghan je održala govor u kojem je s ponosom istakla svoje porijeklo.

"S jedne strane, teško da mogu reći da dok sam ovdje samo kao supruga člana kraljevske porodice. Želim da znate da sam ovdje kao majka, kao žena, kao tamnoputa žena i vaša sestra. Ovdje sam s vama i tu sam za vas", poručila je, dobivši ovacije okupljenih, piše People.

Nema sumnje da će domaćini vojvodskog para u Nigeriji potruditi se nadmašiti sve što su doživjeli na prijašnjim putovanjima. Harryju i Meghan pripremili su obilan raspored aktivnosti koji uključuje susrete s ranjenim vojnim veteranima i njihovim porodicama, s dužnosnicima te brojne kulturne događaje.

Posebno istaknuta aktivnost bit će Meghanino suvoditeljstvo panela "Žene kao vođe" s dr. Ngozi Okonjo-Iweala, generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije i bivšom nigerijskom ministricom finansija. To će biti prilika za razgovor o osnaživanju žena, području kojim se Meghan već dugo bavi i o kojem ima mnogo toga za reći.