Od 12. do 15. septembra

Festival PitchWise: Osnaživanje žena potrebnije nego ikada ranije

Autor: Žene.ba
Festival PitchWise: Osnaživanje žena potrebnije nego ikada ranije
Foto: Almir Razić

Fondacija CURE organizuje 19. Festival ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise koji će u Sarajevu od 12. do 15. septembra okupiti oko 50 aktivistkinja, teoretičarki i umjetnica iz BiH, regije i svijeta.

Predstavljajući program Festivala, kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić, koordinatorica književnog izbora "Štefica Cvek" za BiH Maja Abadžija, novinarka Rubina Čengić i predstavnica Fondacije CURE i aktivistkinja Jadranka Miličević danas su na konferenciji za novinare u Historijskom muzeju BiH istakle da je osnaživanje žena u cijeloj regiji zapadnog Balkana potrebnije nego ikada ranije.

Ovogodišnji PitchWise, kako su dodale, otvara prostor za izložbe, kreativne radionice, predavanja i panel diskusije, razgovore o marginaliziranim društvenim skupinama, promocije knjiga, projekcije filmova, performanse, predstave, koncerte i zabave.

I ove godine, kako je rekla aktivistkinja Miličević, fokus je na ženama, djevojčicama i djevojkama.

- Jako nam je važno da nastavimo raditi u pravcu u kojem radimo zadnjih 19 godina, da se oglašavamo u vezi svih nepravilnosti u bh. društvu i šire zbog globalno teške situacije kada je riječ o položaju žena, manjinskih grupa i drugih. To je tema koja još nije zanimljiva predstavnicim političkih partija i mi to pratimo u ovom predizbornom periodu – dodala je Miličević.

Kustosica Hodžić zadužena je za selekciju umjetničkih radova koji će biti predstavljeni na PitchWiseu.

- Izložba će biti jedno zanimljivo vizuelno iskustvo, a pored toga predstavit ćemo deset umjetnica, njihove radove iz oblasti književnosti, vizualne umjetnosti i dizajna, a svi njihovi radovi su lične priče - dodala je Hodžić.

Koordinatorica književnog izbora "Štefica Cvek" za BiH Maja Abadžija je navela da iza ove regionalne književne nagrade, odnosno književnog izbora ili priznanja stoje četiri udruženja iz Srbije, S. Makedonije, BiH i Hrvatske kao grupa kritičara mlađe generacije. Izabrano je sedam knjiga, sve dobitnice, odnosno dobitnici dobijaju jednaku novačnu nagradu što predstavlja, kako je rekla, neku vrstu književne stipendije i podrške onome što rade.

Promocija knjige ”Aktivizam u ženskom pokretu u Bosni i Hercagovini – izazovi, iskoraci i društvene promjene”, autorke Zlatiborke Popov-Momčinović najavljena je za subotu, 14. septembra, a promociju će moderirati novinarka Rubina Čengić.

- Ovo istraživanje na gotovo 400 stranica o aktivnostima ženskog pokreta u BiH u proteklim godinama nastavlja se na ranije istraživanje Zlatiborke Popov-Momčinović. Fondacija CURE ima bogatu tradiciju izdavaštva i mislim da ova knjiga dolazi u pravo vrijeme kada je u toku ozbiljno preispitivanje rezultata ženskog pokreta u BiH – navela je Čengić.