Putovanje kroz vrijeme

Ovaj roman je i Reese Witherspoon pohvalila: Pročitajte ga i vi

Autor: Žene.ba
Ovaj roman je i Reese Witherspoon pohvalila: Pročitajte ga i vi
Foto: Ilustracija

Pojam putovanja kroz vrijeme prvi je popularizovao književnik Herbert George Wells 1895. godine kroz svoje remek-djelo naučne fantastike - "Vremeplov". Ovaj roman zauzima važno mjesto u historiji književnosti jer je uticao na mnoge druge autore, potičući ih da istražuju i razvijaju koncept putovanja kroz vrijeme na različite načine tokom narednih decenija.

Inspirisan konceptom vremenske petlje, britanska autorica Gillian McAllister stvorila je roman "Krivo mjesto, krivo vrijeme". Ova neobična drama s elementima misterije ne samo da ostavlja duboke dojmove na čitaoce, već i otkriva beskrajnu maštovitost književnog svijeta.

Jedne hladne jesenje noći, u tišini koju prekida samo žamor noći, Jen nervozno stoji kraj prozora iščekujući povratak osamnaestogodišnjeg sina Todda, koji se kasno vratio kući. Osjećaj nelagode i straha raste dok sat polako otkucava ponoć. Tada, kao iz sjene, pojavljuju se dvije mračne figure na neosvijetljenoj ulici. Vrijeme se čini da stoji dok svjedoči nečemu potpuno nezamislivom: Todd, njen sin, iznenada izvlači nož i brzo napada jednog od stranaca, ubivši ga pred očima majke.

Nakon tog strašnog događaja, priča dobiva neočekivani obrat. Paralelno s tim, Jen se probudi iz kratkog sna i shvata da ponovo proživljava dane koji su prethodili zločinu. Vremenska petlja se otvara pred njom. Sada joj se pruža prilika da spriječi stravično ubistvo, ali prije toga mora riješiti složenu zagonetku koja je duboko povezana s porodičnom prošlošću i skriva se u njezinim najdubljim predjelima.

Zbog čega pročitati roman?

Roman "Krivo mjesto, krivo vrijeme" slojevit je i napet, s kompleksnim likovima i radnjom koja intrigira. Autorica postavlja pitanje što bi bilo da postoji druga prilika da se spriječi zločin, istražujući tu temu kroz različite narativne linije. Epilog razbija teorije koje smo stvorili tokom čitanja, pružajući neočekivanu perspektivu. Iako započinje kao misterija, roman se razvija u dramu s elementima misterije, istražujući temu majčinske zaštite i ljubavi prema djetetu.

Ova knjiga nije samo obična misterija, već ispunjava i emotivni aspekt, predočavajući dubinu majčinske ljubavi i spremnosti majki da zaštite svoju djecu. Preporučena od strane slavne glumice Reese Witherspoon, ova knjiga pruža nezaboravno putovanje kroz alternativni univerzum savremene književnosti. Ako tražite roman koji će vas potaknuti na dublje razmišljanje i istražiti složene odnose među likovima, "Krivo mjesto, krivo vrijeme" je definitivno vrijedan odabir.